EVO ŠTO VAS OČEKUJE

U Art-kinu započinje velika retrospektiva filmova Wernera Herzoga

Kraj svibnja u Art-kinu rezerviran je za početak velike retrospektive Werner Herzog: Konkvistador bespotrebnog posvećene legendarnom njemačkom filmašu Werneru Herzogu čiji bogat opus u svojstvu redatelja, producenta i scenarista broji više od 60 igranih i dokumentarnih filmova. 

Redatelja, scenarista, pisca, velikog svjetskog hodača i putnika Wernera Herzoga, tog ljubitelja i organizatora megalitskih poduhvata te provokatora celuloidnog usuda filmofilima ne treba posebno predstavljati. Opsesivno vezan za film od rane mladosti, ovaj će ga poriv odvesti vrlo daleko od bilo kojih svjetskih strujanja – onih umjetničkih ili političkih, premda će među njima uspješno meandrirati i žonglirati – a približiti potrazi za onim što naziva ‘ekstatičnom istinom’, do koje, dakako, treba doprijeti svim raspoloživim ‘filmskim’ sredstvima: spletkarenjem na više svjetskih jezika kako bi se zaobišlo pitanje o valjanosti dozvole za snimanje ili, recimo, jurišanjem na vulkan koji se sprema eruptirati. 

Retrospektiva posvećena upravo ovom autoru započet će u Art-kinu u srijedu, 29. svibnja, a otvorit će se u 19 sati predstavljanjem autorovog opusa uvodnim razgovorom u kojem će sudjelovati teoretičar filma Saša Stanić te filmski i književni kritičar, prevoditelj i publicist Tomislav Brlek.

Po završetku uvodnog razgovora, s početkom u 20 sati, ciklus otvara jedno od ranijih i zapaženijih Herzogovih djela, bizarna i ciklično strukturirana crnohumorna drama I patuljci počinju mali (1970.) o pobuni institucionaliziranih osoba niskog rasta i njihovom uživanju u destrukciji. 

Snimljen na kanarskom otoku Lanzeroteu, film prati skupinu osoba niskog rasta koji, smješteni u izoliranoj otočnoj psihijatrijskoj ustanovi, prilikom odsustva ravnatelja ustanove, započinju pobunu potaknuti dugo potiskivanim nezadovoljstvom zbog strogih i autokratskih pravila koja su im nametnuta. No pobuna dovodi do agresije i fizičkog obračuna ne samo s upraviteljima ustanove već i slabijima među sobom. 

I patuljci počinju mali neobičan je i bizaran alegorijski film, u naravi crnohumoran i eksperimentalan, u kojem sve važnije uloge interpretiraju osobe niska rasta.

Ciklus će se nastaviti narednih mjeseci filmovima: Zemlja šutnje i tmine (5. lipnja), Fata Morgana (12. lipnja), Aguirre, gnjev Božji (19. lipnja), Little Dieter Needs to Fly (26. lipnja), Fitzcarraldo (3. srpnja), Tajna Kaspara Hausera (18. rujna), Srce od stakla (25. rujna) i Stroszek (2. listopada). 

Program se provodi u suradnji s kućom Werner Herzog Film.

Ulaz na uvodni razgovor slobodan je za sve posjetitelje, a ulaznice za projekciju filma I patuljci počinju mali dostupne su na blagajni Art-kina i putem stranice ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari