TRAJE DO 15.11.

Galerija | U art kvartu Benčić otvorena izložba posvećena Marku Maruliću

Kao uvertira u Mjesec hrvatske knjige, u vanjskom prostoru art kvarta Benčić postavljena je izložba „Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina“, u organizaciji Muzeja grada Splita i u suorganizaciji Muzej grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Ovom putujućom izložbom željelo se podsjetiti na važnost pisane riječi Marka Marulića, kako u hrvatskoj tako i u europskoj književnosti, ali i ukazati i na njegovu aktualnost i svevremenost, tim više što je izložba osmišljena u godini posvećenoj Marku Maruliću.

Kombinacijom teksta i ilustracija prezentirane su teme kroz koje se čitatelji upoznaju s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba, kao i europskim povijesnim okolnostima. Predstavljena je obitelj kao i životni put Marulića te njegovo književno stvaralaštvo na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku. Na posebnim panoima obrađena su najpoznatija i najčitanija djela:  Institucija,  EvanđelistarDavidijada, Judita te Pismo papi Hadrijanu VI.

Zasebni panoi sadržavaju zanimljivosti, točnije pikanterije i anegdote vezane za Marulića – od boravka u zatvoru i tvorca riječi psihologija do upisa njegovih djela na indeks zabranjenih knjiga. Posjetitelji izložbe će također moći saznati koje su poznate svjetske ličnosti čitale Marulićeva djela i kome je Marulićev opus bio inspiracija za pisanje. Na panoima se nalaze QR kodovi koje gledatelji mogu skenirati pomoću pametnih telefona, a poveznice ih upoznaju i upućuju na različita mjesta povezana s Marulićevim životom.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Marko Filipović, v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Mladen Urem, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić i ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Branka Benčić.

Kako je istaknula Bulić Baketić izložba je osmišljena u godini koja je posvećena Marku Maruliću, a posve spontano je postala putujuća izložba pa je tako prije Rijeke gostovala u Dubrovniku. „Ova izložba je dokaz kako mali muzejski programi mogu postati nacionalno zanimljivi i zadovoljstvo mi je što izložbu možemo podijeliti s cijelom Hrvatskom. Želja nam je bila približiti građanima Marulićev život i njegovo bogato stvaralaštvo“, rekla je Bulić Baketić.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je tijekom cijele ove godine održan niz aktivnosti kojima je stvaralaštvo Marka Marulića bilo u fokusu. „Mislim da smo se u ovoj godini na dostojan način prisjetili našeg književnog velikana koji je istovremeno bio veliki europejac, ali i istinski hrvatski domoljub. Drago mi je da ova izložba pocrtava i dobru suradnju među institucijama kako na razini cijele Hrvatske, tako i na razini Rijeke. Vjerujem da će građani koji posjete art kvart Benčić posjetiti ovu izložbu i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu“, rekla je ministrica.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako građani sve više art kvart prepoznaju kao svoj dnevni boravak, kako ga često posjećuju i kako se u njemu ugodno osjećaju. „Vjerujem da je jedan od razloga i dobra suradnja institucija koje unutar ovog kompleksa djeluju i koje građanima nude zanimljive programe, kao što je i ova izložba“, rekao je gradonačelnik.

Kvalitetnu suradnju među institucijama koja rezultira kvalitetnim projektima istaknuli su i Niko Cvjetković i Mladen Urem.

Izložba u art kvartu ostaje otvorena za cijelo vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige, do 15. studenog.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari