TALIJANSKI DIZAJN

U Centru Gervais otvorena izložba „La Grande Bellezza – attaverso il design italiano dell’automobile“

U Centru Gervais otvorena je izložba „La Grande Bellezza – attaverso il design italiano dell’automobile / Velika ljepota – kroz talijanski automobilski dizajn“, organizirana u sklopu šestog izdanja manifestacije Dani talijanskog dizajna u svijetu.

U prizemlju je izložen atraktivni automobil Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine iz muzejske zbirke MAUTO koji je jedan od najprestižnijih i najnaprednijih automobila proizvedenih tridesetih godina. Snaga i iznimna brzina odlike su ovog sportskog spidera s karoserijom renomirane kuće Touring iz Milana. Spaja karakteristike GT i trkaćeg bolida, a osvojio je niz poznatih auto utrka, poput Mille Miglia, čuvenu Targa Florio, Veliku nagradu Monaka i čak četiri puta 24 sata Le Mansa.

U Centru Gervais posjetitelji kroz fotografije mogu saznati više i o Nacionalnom muzeju automobila iz Torina MAUTO, koji je jedan od najstarijih u svojoj kategoriji, a njegov postav predstavlja povijest automobila, njegovu transformaciju od prijevoznog sredstva do kultnog predmeta, od začetka ideje pa sve do suvremene kreativne misli, analizirajući kroz evoluciju automobila epohalne društvene promjene.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Fernando Kirigin, a pozdravne govore uputili su i generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, zamjenik župana Vojko Braut, direktorica muzeja MAUTO Mariella Mengozzi i ravnatelj Festivala Ernie Gigante Dešković.

Ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković izrazio je zadovoljstvo što je ovaj atraktivan dio izložbe organiziran upravo u Centru Gervais.

– Posebnost ove izložbe je što se može pogledati 24 sata dnevno jer su automobil i obostrane fotografije izložene tako da se mogu pogledati i izvana, kroz staklo Centra Gervais.

Ravnateljica Nacionalnog muzeja automobila iz Torina MAUTO Mariella Mengozzi istaknula je da ju veseli što je muzej MAUTO dobio priliku predstaviti se u Opatiji, Rijeci i Zagrebu.

– Ovdje govorimo o dizajnu i ljepoti, a nema primjerenijeg no to predstaviti na primjeru ovog automobila koji je izložen u Centru Gervais. Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine nije samo karoserija i njegove performanse, već i povijesna činjenica gdje se sve vozio i u kojim poznatim utrkama pobjeđivao. Naš cijeli muzej je oda spoju ljepote i tehničke genijalnosti, od prošlosti do danas, ali i za budućnost, kazala je Mengozzi.

Zamjenik župana Vojko Braut prenio je pozdrave i čestitke župana PGŽ-a Zlatka Komadine.

– Veseli me što se ova izložba u vrijeme kada će se u našoj županiji održati jedno od najpopularnijih automobilističkih natjecanja u svijetu, WRC Croatia Rally koji u travnju stiže u Hrvatsku, a sljedeće godine slavimo i 100 godina automobilizma u našoj županiji, istaknuo je Braut.

Generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini naglasio je kako je ova izložba putovanje kroz kroz jedinstvenu baštinu Italije čiju posebnost naglašavaju neki od najljepših automobila nastalih zahvaljujući talijanskom dizajnu automobila.

– Izložba predstavlja talijansko automobilsko stvaralaštvo, utjecaj kulture i stila „made in Italy“. Nadam se da će potaknuti novu sinergiju u raznim područjima suradnje između Italije i Hrvatske, naglasio je Bradanini.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin službeno je otvorio izložbu te istaknuo da je ovo prvi put da je u prostore Gervaisa ušao jedan automobil.

– O talijanskom dizajnu i automobilskoj industriji suvišno je govoriti jer svi znamo koliko su cijenjeni u cijelom svijetu. Zahvaljujem svima koji su omogućili da se ova izložba održi i u Opatiji, kazao je Kirigin te dodao kako u Opatiji djeluje Liburnia classic club koji okuplja zaljubljenike u oldtimere.

Uz Opatiju, izložba je organizirana i u Rijeci do 5. travnja do 3. svibnja, gdje će u Galeriji Kortil biti izloženi Giulietta Sprint iz 1954. i Ferrari 308 GTB iz 1980, a moći će se pogledati i originalni dizajnerski nacrti, fotografije, makete te prigodni multimedijalni sadržaj. Nakon Opatije i Rijeke izložba će preseliti u Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, gdje će biti otvorena do 12. svibnja.

Izložbu talijanskog automobilskog dizajna organiziraju Veleposlanstvo Republike Italije u Zagrebu i Generalni konzulat Italije u Rijeci i Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, u suradnji s gradovima Rijeka i Opatija, Festivalom Opatija, Galerijom Kortil, Talijanskom Unijom i listom La Voce del Popolo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari