MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA

Galerija | U Centru Gervais otvorena izložba „Liburnija u Domovinskom ratu“

Multimedijalna izložba „Liburnija u Domovinskom ratu“ svečano je otvorena u Centru Gervais, u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Liburnije te pod pokroviteljstvom Grada Opatije.

Prisutne goste i uzvanike pozdravio je član predsjedništva Hrvatskog časničkog zbora Liburnije Jure Krišto, a program je započeo odavanjem počasti Josipu Joviću koji je bio prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu te svim žrtvama Domovinskog rata. Prisutni su bili i predstavnici škola, policije i vatrogasaca, učenici Srednje škole Duga Resa zanimanja puškar, roditelji poginulih branitelja te članovi počasnog Zastavnog voda.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin istaknuo je kako ova izložba budi sjećanja, ali i omogućava da se ne zaboravi značajno povijesno razdoblje u kojem je stvarana Hrvatska. Kazao je kako je važno da buduće generacije znaju tko je branio našu domovinu, kao i da se s pijetetom i poštovanjem prisjećamo žrtava Domovinskog rata.

Brigadni general Frano Primorac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Liburnije, istaknuo je kako je cilj izložbe „da se ne pozabi“, a naglasak je stavljen na ratni put Opatijske bojne. Kazao je kako je izložba posložena simbolično, kreće od 1991. godine s fotografijama blokade vojarni, dolaska prognanika na Liburniju, miniranjem vojnih skladišta, povratka Opatijske bojne nakon Oluje i drugog, a mogu se vidjeti i makete borbenih vozila, improvizirano oružje, dijelovi srušenih zrakoplova, animirane karte Domovinskog rata i zastave vojnih postrojbi.

Održana je i projekcija dokumentarnog filma „Ugriz risa“ koji oživljava trenutke osvajanja skladišta oružja V1, V2 i V3 i vojarne u Delnicama u kasnu jesen 1991. godine, a publika je mogla pogledati i film „Povratak iz Oluje“ nastao na temelju videodokumentacije Hrvatskog časničkog zbora Liburnije.

Autor koncepcije izložbe je Damir Batistić, kolekcionar militarija.

Izložba se može pogledati do 7. travnja od 12 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

U utorak, 4. travnja organizatori će odati počast stradalim i preminulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježja te misom zadušnicom, a dan kasnije, u srijedu 5. travnja brigadni general Frano Primorac će održati edukativno predavanje „Liburnija u Domovinskom ratu“ u Villi Antonio s početkom u 17,00 sati.

U četvrtak, 6. travnja u Gervaisu će se od 17,00 sati održati svečana promocija filma produkcije Istra filma, autora Bernardina Modrića „Vatreni kišobran“ koji oživljava neizvjesne trenutke protuzračne obrane Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari