POVODOM DANA ŽENA

U Delnicama održan panel “Žene od A do Z: Goranke u fokusu”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Gradskoj vijećnici Grada Delnice održan je panel “Žene od A do Z: Goranke u fokusu“, treći po redu u serijalu panela koji su posvećeni umrežavanju i osnaživanju žena te razmjeni iskustava i ideja.

Uvodno je prisutne pozdravila zamjenica župana Marina Medarić koja je poslala snažnu poruku o ulozi žena kao pokretača društvenih promjena naglasivši da Primorsko-goranska županija raznim mjerama namijenjenim ženama i mladima potiče jačanje poduzetništva u Gorskom kotaru.

“I ako nam se ne da prilika, mi ćemo je stvoriti, nebrojeno puta smo to dokazale boreći se za ravnopravnost. Rezultat te borbe je sve snažniji položaj žena u našoj zajednici. U Primorsko-goranskoj županiji na čelu je žena u čak osam od 12 upravnih odjela i svoj posao obavljaju izuzetno odgovorno i kvalitetno. Drago mi je što i u Gorskom kotaru jača žensko poduzetništvo, a mi kao regionalna samouprava u kreiranju raznih mjera poticaja imamo i one koje su ciljano usmjerene ženama i mladima”, rekla je zamjenica Medarić.

U raspravi vođenoj od strane pročelnice Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Ermine Duraj, sudjelovalo je sedam žena različitih zanimanja iz različitih dijelova Gorskog kotara na kojoj je poslana poruka da neovisno u kojem mjestu živi, žena će uvijek pronaći način za djelovanjem i vlastitim izražavanjem. Panelistice su iznijele vlastite perspektive poslova kojima se bave, s kojim izazovima se suočavaju i imaju li podrške od okoline.

Marija Ivošević, diplomirana inženjerka drvne industrije koja danas broji 40 zaposlenih u vlastitoj tvrtci, istaknula je da su njeni počeci u pretežito muškoj branši bili izazovni te je pronašla podršku u ženama.

“Težak početak za mladu osobu koja nije spremna za razne situacije, prestala sam nositi suknju zbog komentara, ali kad nešto voliš onda i izdržiš. Nakon nekog vremena vidiš da ima žena u takozvanim muškim zanimanjima, poput šumarstva i pronađeš podršku u njima, na što se nadovezala Jelena Milošević, vlasnica OPG-a Milošević iz Liča koji se bavi pčelarstvom, da je i njezin ulazak u svijet pretežito muškog zanimanja bio poprilično izazovan.

Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić istaknula je da u više od 500 hrvatskih općina i gradova na čelu njih je samo 17 žena, naglasivši da dio odgovornosti snose i same žene koje se rijetko odlučuju na bavljenje politikom.

Vlastitu svestranost i odlučnost da ne bi trebala postojati podjela između muških i ženskih zanimanja dokazuje Goranka Tuhtan, operna pjevačica, voditeljica Turističkog informativnog centra Mrkopalj te ujedno i vlasnica paušalnog obrta.

“Meni je 24 sata premalo s obzirom na sve moje interese, ja doma pilim, stavljam laminate, postavljam pločice. Smatram da ne bi trebala postojati podjela na muško-ženske poslove i ako se netko osjeća dobro u tome što radi, zašto se time ne bi bavio”, naglasila je Tuhtan.

Ravnateljica Dječjeg vrtića “Snješko” Ravna Gora Helena Skender iskazala je da je na njenom polju potpuno drugačija situacija kada se govori o omjerima. U odgajateljskoj struci, u kojoj prevladavaju žene, muškarci su podzastupljeni pri čemu je naglasila da su izvrsni u svom poslu.

Na pitanje što je recept za uspjeh, panelistice su se jednoglasno složile da je to kombinacija ustrajnosti, upornosti, ambicioznosti i hrabrosti. “Nema odustajanja. Mora se voljeti to što radiš, ne možeš biti poduzetnik ako ćeš raditi nešto što te ne interesira”, istaknula je Ivošević. Isto tako, konsenzus postoji i oko stavljanja obitelji na prvo mjesto za što su sudionice potvrdile da za obitelj uvijek pronađu vremena.

Uz brojne druge teme, govorilo se i o položaju medija danas i činjenici da se sve više lokalnih medija gasi. Novinarka Renka pritom je naglasila ulogu radija za koju smatra da nikada nije bila važnija u vremenu kada je društvo preplavljeno lažnim vijestima, a to je medij kojem se najviše vjeruje.

Predsjednica Udruge Žene za Gorski kotar Vesna Bartolović Stančić, inače bankarica po struci, po preseljenju iz Rijeke u Fužine, udrugu je pokrenula s idejom da i goranski kraj ima udrugu koja osnažuje i umrežava žene po uzoru na onu krčku – Žene za otok. Ujedno je najavila nova predstavljanja udruge u Mrkoplju i Lokvama tijekom ovog mjeseca te pozvala sve prisutne da se uključe u njezin rad.

Osim što se moglo čuti da bi bez pravih prijateljica, koje su im potpora u teškim i svjetlim trenucima, svijet bio ružnije mjesto, na pitanje “Je li žena ženi vuk?”, na panelu se čula nova perspektiva u kojoj je Ivošević postavila tezu da vukovi žive u zajednici i brinu jedni o drugima te iz toga proizlazi zaključak: “Da, žena je ženi vuk, ali u pozitivnom smislu.”

U organizaciji Primorsko-goranske županije, HUOJ-a te Udruge za žene Gorski kotar panel je održan s ciljem povezivanja i osnaživanja žena na području goranskog kraja te je ujedno poslužio kao platforma za dijeljenje dobrih primjera poduzetničkih praksi i životnih priča.

Događanju su prisustvovale i pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i predsjednica Gradskog vijeća Delnice Ivana Pečnik Kastner uz brojne Goranke u publici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari