USPJEŠAN PROGRAM

U dječjem vrtiću Đurđice obilježen Europski dan oralnog zdravlja

Idi na originalni članak

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Fakultet dentalne medicine Rijeka, Dom zdravlja PGŽ, KBC Rijeka i predstavnici dječjih vrtića obilježili su Europski dan oralnog zdravlja u Dječjem vrtiću Đurđice.

Oglas

Ovogodišnje obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije posvećeno je trudu i dugogodišnjem predanom entuzijazmu koordinatora programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“ i izvanrednim rezultatima u njegovom provođenju.

U sklopu programa obilježavanja koordinatorima Programa u vrtićima dodijeljene su zahvalnice za njihov uspješan dugogodišnji rad te se premijerno prikazao promotivni film „Kako Pero čuva zdravlje zuba“, a za glazbenu točku pobrinuli su se polaznici Dječjeg vrtića Đurđice, koji djeluje u sastavu Dječjeg vrtića More.

U ime Grada Rijeke obilježavanju je prisustvovao voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

„Program od 2008. godine uključuje šestogodišnjake, dvanaestogodišnjake i njihove roditelje u edukaciju o važnosti i prevenciji oralnog zdravlja putem preventivnih aktivnosti. U rujnu ove godine u Istanbulu Program je osvojio i prestižnu međunarodnu nagradu FDI Smile Grant koja nagrađuje projekte iz cijelog svijeta orijentirane na edukaciju, inovativnost, prevenciju i promicanje oralnog zdravlja. Ovo priznanje potvrđuje izvrsnost i inovativnost Programa NZZJZ PGŽ i na globalnoj razini“, izjavio je ravnatelj NZZJZ PGŽ doc. dr. sc. Željko Linšak, dipl. sanit. ing.

PU Program je uključeno je više od 90 % vrtića te 60 % djece vrtićkog uzrasta koja redovito i organizirano četkaju zube u vrtićima. Zahvaljujući dugogodišnjoj provedbi Programa učenici petih razreda Primorsko-goranske županije imaju zdravije zube, ne samo od vršnjaka u Hrvatskoj, nego i od dosega kojemu teži Svjetska zdravstvena organizacija.

„Provođenje Programa polučilo je izvanredne rezultate u području oralnog zdravlja djece i mladih. Odaziv šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz sve godine provođenja Programa iznosi visokih 80 %, dok se Kp/KEP indeks smanjio s 4,7 na 3,07 kod šestogodišnjaka te s 2,5 na 1,43 kod dvanaestogodišnjaka“ – kazala je šefica Katedre za dječju stomatologiju Fakulteta dentalne medicine Rijeka prof. prim. dr. sc. Nataša Ivančić-Jokić, dr. med. dent.

Exit mobile version