AKIJA SE PROVODI 23 GODINE

U Domu mladih Rijeka započela tradicionalna preventivna akcija „Prvi koraci u prometu“

Akcija se provodi već 23 godine, a godišnje obuhvaća oko 2.500 učenika prvih razreda osnovnih škola

Radi se o akciji koju djelatnici Doma mladih organiziraju u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, Županijskim savjetom za sigurnost prometa na cestama te s nadležnim odjelima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Akcija se provodi već 23 godine, a godišnje obuhvaća oko 2.500 učenika prvih razreda osnovnih škola.

U cilju povećanja sigurnosti djece u prometu, ovim programom u trajanju od jednog dana u praktičnom i teoretskom dijelu nastave, djeca usvajaju osnovna znanja o prometu, nauče sigurno kretanje od kuće do škole pa se tako njime kod učenika razvija prometna kultura od najmanjeg uzrasta. Nastava se izvodi u prometnom kabinetu dok praktični dio nastave na prometnom poligonu.

U simboličnom otvaranju programa uz ravnatelja Doma mladih Gorana Gračanina i predstavnika Primorsko-goranske županije Zlatka Lisca, učenike je pozdravio i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa iz PU primorsko-goranske, Boris Skeledžić, koji je zahvalio na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji djelatnicima Doma mladih i PGŽ-a te istaknuo važnost provedbe ove akcije.

Naglasio je pri tome kako u proteklih nekoliko godina na području grada Rijeke i ostalih dijelova županije nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su sudjelovala, odnosno stradala djeca, a čemu zasigurno pridonosi i ovaj sustavni dio edukacije djece za sigurno kretanje u prometu.

U sklopu akcije danas su svoja znanja u snalaženju među prometnim pravilima na prometnom poligonu, jedinstvenom u Hrvatskoj, pokazali učenici i učenice Osnovne škole “Brajda” pod vodstvom voditelja programa Josipa Šarlije i policijske službenice iz Postaje prometne policije Rijeka Tajane Karanfilovski, kao i ostalih djelatnika Doma mladih, a u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Učenici ovim programom imaju mogućnost učiti o prelaženju kolnika preko pješačkog prijelaza kada nema semafora, sa semaforom, zatim u situaciji kada promet regulira prometni policajac te posebno vježbaju vožnju i kretanje biciklom u prometu. Temeljem iskustva stečenog u ovom programu, Dom mladih je pokrenuo i nove prometne programe usmjerene djeci s teškoćama u razvoju i djeci predškolskog uzrasta, ali i učenicima 5. razreda osnovnih škola kako bi stekli biciklističku dozvolu.

Inače, prometno-preventivna akcija „Prvi koraci u prometu“ nastavlja se na akciju „Poštujte naše znakove“, u sklopu koje su policijski službenici tijekom rujna uz pojačani nadzor prometa u zonama svih osnovnih škola, održavali i predavanja za učenike prvih razreda, te ih na kraju i nagradili prigodnim poklonima iz sredstava Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari