EDUKACIJA U DVORCU

U Dvorcu Nova Kraljevica održan tečaj za certificirane vodiče interpretatore

U organizaciji Primorsko goranske županije u Dvorcu Nova Kraljevica održao se tečaj za certificiranog vodiča interpretatora CIG ili Certified Interpretive Guide.

Edukacija se bazira na programu koji je licenciran od strane europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe i svojevrsna je oznaka kvalitete za osobe koje su uključene u prezentaciju baštine. Tečaj je pomno strukturiran s ciljem pažljive doživljajne prezentacije baštine. Rezultat je višegodišnjih međunarodnih projekata interdisciplinarnih timova te se smatra najprepoznatljivijom edukativnom aktivnosti ove vodeće europske organizacije u grani interpretacije baštine.

Trenerski tim činile su Iva Silla, trenerica certificiranih vodiča interpretatora i interpretatorica oživljene povijesti organizacije Interpret Europe s najduljim iskustvom u Hrvatskoj te Manuela Hrvatin, donedavna nacionalna koordinatorica Europskog udruženja za interpretaciju baštine.

Tijekom tečaja izvode se brojne vježbe i praktični zadaci, uključujući samostalnu pripremu interpretacijskih govora i, u sklopu seminara, cjelovitih tematskih šetnji od strane polaznika. Kroz čitav tečaj i svaku interaktivnu vježbu, koriste se lokalni baštinski motivi i naslijeđe kao polazište i na taj način ujedno stvara osnovu za nastanak novih proizvoda, a posebno tura. Polaznici su potaknuti na dodatno istraživanje i upoznavanje baštine koja ih okružuje. Grupni, vrlo intenzivan, rad koji zahtijeva međusobnu podršku i razumijevanje, usmjeren je na dugoročnu suradnju.

Na ovom vrlo zahtjevnom tečaju je sudjelovalo petnaest polaznika, županijskih djelatnika u kulturi, županijskih ustanova i jedinica lokalnih samouprava te turističkih zajednica, koji će nakon polaganja ispita za certificiranog vodiča unutar svojih organizacija približavati baštinu posjetiteljima i buditi u njima dubinsko razumijevanje uz pomoć metoda i tehnika koje je kroz višegodišnji proces razvio interdisciplinarni međunarodni tim unutar udruženja Interpret Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari