INOVATIVNA IZLOŽBA

Galerija | U Galeriji Kortil otvorena izložba „Mediterranea – slojeviti presjek drevnog Sredozemlja“

U organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu i Generalnog Konzulata Italije u Rijeci, u Galeriji Kortil otvorena je putujuća izložba Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije „Mediterranea – slojeviti presjek drevnog Sredozemlja“.

Nakon nekoliko inozemnih etapa i nakon što je u siječnju predstavljena publici u Zagrebu, izložba je stigla i u Rijeku, a svoje putovanje potom će nastaviti drugim zemljama Mediterana.

Izložba je realizirana u suradnji s Talijanskom svemirskom agencijom (Agenzia Spaziale Italiana ASI), Telespazio/e-GEOS, Fondazione Med-Or (gruppo Leonardo) i Europskom svemirskom agencijom (ESA), a kustosica izložbe je Viviana Panaccia.

Izložba na inovativan i jedinstven način prezentira povijest, ljepotu, narode i mitove „vodenog kontinenta“ Mediterana, regije velike povijesne vrijednosti koja u današnje vrijeme, s geografskog, političkog i prometnog aspekta, ponovo dobiva centralnu ulogu.

Snimke Talijanske i Europske svemirske agencije te Telespazio/e-Geos-a, dobivene najnaprednijim tehnologijama, u dijalogu su s drevnim kartama i umjetničkim djelima, te u sintezi kulture, umjetnosti i znanosti između prošlosti i sadašnjosti. Istovremeno, izložba ima za cilj promicanje brenda „Made in Italy“ kroz valorizaciju i integraciju kulturnih i umjetničkih sadržaja s inovacijskim i tehnološkim elementima.

Izložba također slavi i povijesno prijateljstvo između Italije i Hrvatske tako snažno ukorijenjeno u njihovoj zajedničkoj pripadnosti mediteranskoj civilizaciji.

Otvorenju izložbe prisustvovali su među ostalim i riječki gradonačelnik Marko Filipović, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić Bassani i voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić.

Kako je kazala voditeljica Galerije Kortil Lučić, novootvorena izložba nastavak je dugogodišnje suradnje Galerije i Generalnog konzulata Italije u Rijeci, realizirana nakon uspješnih i iznimno posjećenih izložbi poput „La Grande Bellezza“ ili „Pola stoljeća s Alan Hordom“.

Generalni konzul Bradanini izrazio je zadovoljstvo još jednom ostvarenom suradnjom s HKD-om i Galerijom Kortil. Ocijenio je kako je putujuća izložba „Mediterranea – slojeviti presjek drevnog Sredozemlja“ važan projekt, posvećen Mediteranu, resursu kojeg dijele Talijani i Hrvati, kao i drugi narodi koji nastanjuju ovaj dio svijeta. Posebice je važno, naglasio je, što izložba ne predstavlja samo povijesno putovanje, već i problematizira aktualno stanje u kojem se Mediteran, kao i cijeli svijet suočava s klimatskim promjenama, ali i ostalim prijetnjama.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je riječ o impresivnoj izložbi koja sugerira kako je more oduvijek bilo most koji povezuje kulture i različite narode, a kako Hrvatsku i Italiju osim toga povezuju i povijest, mentalitet i običaji.

„Iz iskustva mogu reći da kultura i to upravo izložbe poput ove, najbolje povezuju i predstavljaju, kako narode tako regije, gradove ali i pojedince, u što sam se imao prilike uvjeriti kroz razne aktivnosti koje smo provodili kao Europska prijestolnica kulture, koje su se nastavile i, danas predstavljaju nasljeđe ovoga projekta. Upravo zato je važno cijeniti ono što imamo, ono što nam je zajedničko, baš kao što je to Sredozemlje i to čuvati, kako na kulturnoj razini, tako i na onoj održivoj, u smislu očuvanja okoliša i bioraznolikosti mora koje nas spaja, za sve one koji dolaze poslije nas“, naglasio je Filipović.

Postav izložbe podijeljen je u tri tematska područja, prvi prezentira „Povijest zemalja i voda, naroda i kultura“, drugi „Vegetacije i mirise“, a treći „Mediteran danas“.

Izložba predstavlja Sredozemlje u svoj njegovoj složenosti, uključujući njegove ranjivosti te opasnosti koje mu danas prijete. To čini kroz prikaz njegove povijesti putem dosad neobjavljenih satelitskih snimaka, fotografija, video zapisa i site-specific instalacija. Satelitske snimke prikazuju, iz svemirske perspektive, pogled na gradove i luke, raskrižja trgovinskih puteva, kulturne utjecaje kao i na obale bogate usjevima koji simboliziraju Mediteran (masline, smokve, vinova loza), ali koje su istovremeno ugrožene erozijom. Omogućavaju nam i pogled na otoke kao turistička odredišta, a koji su ponekad u nekim davnim vremenima bili mjesta progonstva, dok su danas mjesta na kojima se iskrcavaju migranti. Cijeli jedan dio izložbe posvećen je temi mediteranske vegetacije i njezinih mirisa, dočaravajući način na koji je poljoprivreda modificirala i redizajnirala nove krajolike.

Izložba je na hrvatskom i talijanskom jeziku, besplatna je i otvorena za posjetitelje do 5. ožujka. Radno vrijeme Galerije Kortil je radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari