ROTARY KLUB RIJEKA

U Guvernerovoj palači održan humanitarni koncert „Budi tu” za stipendiranje mladih slabijeg imovnog stanja

Nastupili su glazbenici Franjo Živković, Božidarka Matija Čerina, Juraj Marko Žerovnik, Katja Budimčić, Emilija Rukavina, Voljen Grbac, Vivien Galleta i Andrej Baša.

U petak u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, u organizaciji Rotary kluba Rijeka u suradnji sa Zakladom Dr. Viktor Ružić, održan je humanitarni koncert „Budi tu“.

Na koncertu, pod umjetničkim vodstvom Andreja Baše, nastupili su glazbenici Franjo Živković, Božidarka Matija Čerina, Juraj Marko Žerovnik, Katja Budimčić, Emilija Rukavina, Voljen Grbac, Vivien Galleta i Andrej Baša.

Cilj je ove plemenite ideje da mladim ljudima, slabijeg imovnog stanja, olakša školovanje putem stipendija, kako bi svoj talent i potencijal usmjerili na učenje i školovanje te postali uspješni u onome čemu streme, na radost njih samih, njihovih obitelji i čitave zajednice.

Sva sredstva prikupljena ovim humanitarnim koncertom i donatorskom akcijom „Budi tu“ bit će isključivo namijenjena stipendiranju darovitih učenika i studenata.

„Večerašnji koncert ne slavi samo dobročinstvo, to je proslava sjećanja na davno prošle dane koji su nas odredili kao osobe, kada smo bili u dobi u kojoj su danas naši stipendisti. To je bilo doba u kojem smo se izgradili kao osobe, imali smo prve ljubavi i prve prijatelje, stvarali prijateljstva za cijeli život. Te veze ostaju za cijeli život. Prijateljstva i poznanstva iz tog vremena i dandanas otvaraju sva vrata.

Danko Gudelj

Kada smo se sjetili naših dana, sjetili smo se i naših uspjeha i propusta, krivih i dobrih odluka, ali i financijskog ograničenja koja su nekima od nas definirala što ćemo i gdje studirati, što volimo, a što možemo. Cilj koji smo si u našem klubu postavili je da što više mladih ljudi slabog imovinskog stanja podržimo za vrijeme školovanja putem stipendija kako bi iskoristili svoj puni potencijal i postali uspješni u onome čemu streme. Nema veće radosti kada se školuješ i radiš ono što voliš.

Zaklada Dr. Viktor Ružić, kojoj je Rotary klub Rijeka jedan od utemeljitelja, ima jednu svrhu, a to je iz vlastite imovine i donacija stipendirati što više mladih ljudi, a vjerujem da će taj broj iz godine u godinu rasti. „Budi tu” nije samo ime koncerta, to je poruka našeg kluba i naših sugrađana. Budimo uvijek tu jedni za druge”, istaknuo je Danko Gudelj, predsjednik Rotary kluba Rijeka.

Do sada je zahvaljujući humanitarnoj akciji „Budi tu“ nadarenim učenicima i studentima odobreno i dodijeljeno preko 50 stipendija.

Mnogima od njih stipendija je pomogla ostvariti zavidne uspjehe u školovanju što je rezultiralo kasnijim uspjehom i na profesionalnom planu na području znanosti ili umjetnosti. Stipendije se dodjeljuju učenicima i studentima s područja PGŽ-a, bez obzira na mjesto školovanja.

Andrej Baša rekao je nešto više o povijesti humanitarne akcije „Budi tu”:

„Rotary klub Rijeka od samih početaka svog djelovanja započeo je s humanitarnim akcijama, a nešto kasnije krenuo je i s humanitarnim balovima u Hotelu Kvarner u Opatiji i aukcijama prodaje slika na kojima su se sabrala značajna sredstva za te ciljeve. Svjesni problema s kojima se suočavao KBC Rijeka u to vrijeme, Rotary klub Rijeka organizirao je prvu akciju „Budi tu”.

Pokretač je bio Vladimir Tkalčić, tadašnji predsjednik Rotary kluba Rijeka i njegova supruga Mladenka, a ideja je došla od potrebe smještaja roditelja koji su trebali biti sa svojom djecom u bolnici. Tada je organiziran humanitarni koncert na kojem je nastupio Massimo Savić. Uspjeh tog koncerta bio je povod da se sljedeće godine akcija ponovi.

Na humanitarnom koncertu 2013. godine u sklopu akcije „Budi tu” izvođači su bili Tedi Spalato i Klapa Šufit. Tada je obnovljena i klimatizacija Odjela intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju. Da bi se djeci i roditeljima koji borave na Odjelu olakšao boravak tijekom hospitalizacije, članovi Rotary kluba Rijeka odlučili su organizirati treću akciju „Budi tu” pa su 2014. godine nastupili Tedi Spalato, Josip Butorac i Klapa Sol.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Akcija je nastavljena, izvođači su 2015. godine bili Klapa Rišpet, Josip Butorac i Tri tenora s Kvarnera. Te su godine klimatizirani prostori Zavoda za gastroenterologiju, nefrologiju i endokrinologiju Klinike. Peti po redu koncert održan je 2016., a sudjelovali su Damir Kedžo, Mia Negovetić i Vanna. 2017. godine nastupila je grupa Parni valjak s koncertom koji se svima prisutnima urezao u pamćenje. Domaćin koncerta svih ovih godina bilo je HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci što zahtijeva posebnu zahvalnost.
Godine 2018. održan je veliki koncert za pamćenje s Festivalom Melodije Istre i Kvarnera i oduševljenom publikom. Od te godine prikupljena sredstva se namijenjuju školovanju talentiranim mladim ljudima. 2019. u riječkom Kazalištu Marko Tolja uveličao je koncert „Budi tu”, a zatim je uslijedilo dvije godine pauze zbog velike pandemije Covida-19.

„Budi tu” koncert obnovljen je 2022. godine u komornom izdanju u Mramornoj dvorani Guvrernerove palače uz poznata imena riječke glazbene scene, kao i stipendiste Zaklade Dr. Viktor Ružić. Dobar odaziv naših donatora doprinio je uspjehu i rezultatu prošlogodišnjeg „Budi tu” koncerta”, a ove godine posebno se zahvaljujem svima na podršci ove hvalevrijedne manifestacije Rotary kluba Rijeka s porukom Čovjek se može zvati Čovjekom ako se uspije izdignuti iznad svojih osnovnih interesa.”

„Ne biramo kandidate prema visokoškolskoj ustanovi ili srednjoj školi, već prema kriteriju onih najboljih koji su uvijek prvi među jednakima. Za to smo do sada izdvojili više od 120.000 eura.”, istaknuo je Nikola Mikić, predsjednik Zaklade Dr. Viktor Ružić pročitavši zahvalnicu jednog od stipendista, Simeona Stefanovnića.

Nikola Mikić

Humanitarni koncert „Budi tu“ jedna je u nizu aktivnosti kojom Rotary klub Rijeka ove godine obilježava i slavi 30. obljetnicu svog osnutka i aktivnog djelovanja, prepoznatljivog po humanitarnom radu na raznim područjima i na brojnim uspješnim projektima u Rijeci, Primorsko goranskoj županiji, Hrvatskoj i svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari