FESTIVAL POVJESNOG DOKUMENTARNOG FILMA

U HKD-u na Sušaku večeras započinje 4. History Film Festival

History Film Festival, jedinstveni festival posvećen isključivo povijesnom dokumentarnom filmu ove godine publici se predstavlja u svom četvrtom izdanju, a održava se u HKD-u na Sušaku od 8. do 12. rujna.

Selekcija History Film Festivala nastoji razbiti predrasude o povijesti i povijesnim dokumentarcima kao neuzbudljivima, pa se prednost daje filmovima koji otkrivaju skrivene detalje iz povijesnih događaja, inovativno koriste arhivske snimke, temelje se na sveobuhvatnom istraživačkom radu te su uspjeli potaknuti dijalog o temama koje često uzrokuju suprotstavljena mišljenja i ideološke sukobe.

Četvrto izdanje History Film Festivala donosi 21 film u službenoj konkurenciji, poseban program posvećen Federicu Felliniju sto godina od njegova rođenja te Inkluzivno kino – tri filma prilagođena za osobe s oštećenjima sluha i/ili vidaMala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma naziv je izložbe i bogatog filmskog programa za djecu i odrasle kojim se prisjećamo velikana hrvatske kinematografije, Vatroslava Mimice i najvažnijih ostvarenja hrvatske animacije, uključujući Oscarom nagrađeni Surogat Dušana Vukotića te svima omiljenog Profesora Balthazara.

Poseban program RI-thinking History donosi premijeru dokumentarnog serijala Fiume crno-crveno Rijeka koji otkriva jedinstvenu i nevjerojatno burnu povijest Rijeke od vremena Habsburške Monarhije do 2020. godine kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Simpatični sveznajući fimski duo: Daniel Rafaelić i Dejan Dabić govorit će o Titu na velikom i malom ekranu uz ekskluzivne arhivske snimke Filmskih novosti, a autorica Anita Panić predstavit će luksuznu monografiju posvećenu jednoj od najvećih glumica bivše Jugoslavije, Mileni Dravić.

Cjelokupan program možete pronaći na službenoj stranici Festivala.

Ulaznice možete rezervirati e-mailom na adresu info@historyfilmfestival.com ili ih kupiti na blagajni HKD-a od 08. do 12. rujna od 17 sati. Cijena dnevne ulaznice koja vrijedi za sva događanja toga dana je 20 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari