SVEČANOST

U Islamskom centru održan prijem povodom Kurban bajrama

Povodom obilježavanja islamskog blagdana Kurban bajrama u Islamskom centru održan je prijam za predstavnike Grada i Županije, kao i predstavnike islamske i katoličke crkve.

U ime Grada Rijeke prijemu su nazočili riječki gradonačelnik Marko Filipovć i njegov zamjenik Goran Palčevski.

„Ova džamija, odnosno Islamski centar ukras je našega grada, kako u arhitektonskom, tako i vjerskom smislu jer svjedoči religijskom dijalogu i zajedništvu u različitosti koje aktivno njegujemo u Rijeci. Upravo ta različitost dio je riječkog identiteta na što smo vjerujem svi ponosni. Na početku sam svojeg gradonačelničkog mandata, ali s Islamskom zajednicom u Rijeci uspješno surađujem već dugi niz godina i vjerujem da će se tako nastaviti i u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Filipović i čestitao Kurban bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti uz želju da ga proslave u zdravlju, sreći, veselju i ljubavi.

Obilježavanju Kurban bajrama u Rijeci prisustvovao je muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziz ef. Hasanović koji je izrazio posebno zadovoljstvo što se iz Rijeke šalju poruke dijaloga, mira, ljubavi i zajedništva i što je to tako već dugi niz godina. „Žalostan sam kad čujem da moramo graditi suživot. Mi moramo graditi zajednički život, moramo graditi društvo za dobrobit svih građana bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu odrednicu. Blagdani svih vjerskih zajednica prilika su da podsjetimo jedni druge na univerzalne ljudske vrijednosti i ljepotu zajedničkog života“, rekao je Hasanović i dodao kako Rijeka može cijeloj Hrvatskoj poslužiti kao primjer uspješnog i skladnog života svih vjerskih zajednica na jednom području.

A da se na području cijele Primorsko-goranske županije već dugi niz godina njeguje okruženje vjerske i nacionalne tolerancije potvrdio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. „Vjerujem kako neću pogriješiti ako kažem da kvaliteta života na prostoru naše županije kao i međusobno uvažavanje različitosti svih građana može poslužiti kao primjer čitavoj Hrvatskoj“, istaknuo je župan.

Prijemu je prisustvovao i riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je u svoje, ali i u ime Katoličke crkve vjernicima islamske vjeroispovijesti poželio blagoslovljen blagdan uz želju za daljnjom suradnjom svih vjerskih zajednica. „Rijeka je poznata kao luka različitosti i ponosim se što živim u gradu koji uvažava i vrednuje sve ljude, njihovu kulturu, vjeru i običaje“, rekao je Devčić i dodao kako veliki doprinos tome daju vjerske zajednice sa svojim predstavnicima, ali i gradske i županijske vlasti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari