OSVAJAČI BROJNIH NAGRADA

U Kašetici promovirana Kuća vina Ivan Katunar; Župan Komadina: ”Nemamo masovnu proizvodnju, ali sve radimo vrhunski!”

U „Kašetici primorsko-goranskoj“ održana je promocija „Kuće vina Ivan Katunar“, osvajača brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada, poput ovogodišnjeg zlata na PAR Wine Award International 2022., Vinistri 2022. i Concours International de Lyon.

Promocija Katunar vina jedna je u nizu prezentacija lokalnih proizvođača zeleno-plave županije koje se održavaju u „Kašetici“, a organizirana je ususret otvorenju međunarodnog eno gastro festivala WineRi u subotu u Rijeci.

„Nemamo uvjete za masovnu proizvodnju, ali sve radimo vrhunski. Prodajno-izložbeni prostor „Kašetica“ je dom našim proizvodima s naglaskom na kvalitetu i autohtonost. Imamo jedino autohtono crno vino sansigot, vrhunske žlahtine kojih nema nigdje drugdje u Hrvatskoj, krčki pršut obitelji Žužić proglašen je najboljim u Hrvatskoj, maslinova ulja s Cresa su preuzela mnogobrojne titule, naša vina dobivaju prve nagrade, imamo vrhunski sir s Učke, iz Gorskog kotara i s Grobnika, a tu su i udruge koje izrađuju autohtone suvenire poput Rute s Cresa. Jednostavno, najbolje od svega“, rekao je župan Zlatko Komadina govoreći kako s pravom Primorsko-goransku županiju možemo smatrati i poljoprivrednom županijom. Uputio je čestitke Ivanu i Egle Katunar na osvojenim nagradama, posebno na zlatu s Vinistre 2022. kojim je okrunjen sansigot, autohtona primorska sorta, prisutna najviše na otoku Susku, poznata i pod imenom “Sušćan crni”.

Sa svrhom prezentacije vrhunskih domaćih proizvoda gostima, autohtona vina ovog kraja okupljena su pod brendom „Kvarner wines“, podsjetila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov i dodala da u cilju podizanja kvalitete, TZ Kvarner sufinancira vinarima edukacije za sommeliere i nastupe na hrvatskim i inozemnim vinskim festivalima. Lokalni proizvodi sastavni su dio riječke turističke ponude koja se opredijelila za urbani turizam, ukazao je na vrijednost autohtonih proizvoda zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Zahvalivši se prijemu, Egle Katunar kazala je kako su s Kašeticom dobili prodajni centar u Rijeci što je im je izrazito pomoglo. U kratkoj prezentaciji vina, navela je da su ove godine izašli na tržište s tri nove etikete, a ponose se sa čak pet vina od žlahtine. „Uvidjeli smo kako žlahtina može biti odličan pjenušac, klasično bijelo vino, desertno vino, dobro joj paše i drvo, a od ove godine imamo i jantarno vino žlahtinu ambra“, rekla je. Upitan čemu pripisuje osvojene nagrade, Ivan Katunar istaknuo je dugogodišnji rad na kvaliteti.

Resorni pročelnik Mladen Brajan podsjetio kako je PGŽ još 2002. godine pokrenula projekt revitalizacije autohtonih sorti, o čemu je izdana i knjiga “Sorte vinove loze Kvarnera i Hrvatskog primorja”. „Dvadeset godina rada i truda uloženo je u spas autohtonih sorti. Davne 2002. stručnjaci s Agronomskog fakulteta u suradnji s vinogradarima tražili su po otocima i području PGŽ-a autohtone sorte, da bi ih obilježili i napravili tipizaciju, potom sadili matičnjake sorti na otoku Krku, a tek nakon nakon prvog razmnožavana, vinogradari su ih preuzeli i krenuli u proizvodnju“, rekao je pročelnik.

“Kuća vina Ivan Katunar” nastavila je dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Vinogradi se nalaze u Vrbničkom polju i na lokalitetu Krasina, a ukupno broje 11 etiketa vina i pet etiketa rakija. Vina možete pronaći u ponudi „Kašetice primorsko-goranske“, a ove subote prezentirat će se i na „WineRi“ festivalu na kojima možete otkriti i ostale kvarnerske sorte i proizvođače.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views