SVEČANOSTI OD BARBARINE DO LUCINE

U Kostreni u nedjelju 3. prosinca Mića Mikulna i paljenje blagdanske rasvjete

Uvod je to u svečanosti od Barbarine do Lucine

Kostrena Sv. Barbara s Kućom kostrenskih pomoraca od 1. do 4. prosinca, postat će središnje mjesto svih događanja.

Centar kulture Kostrena organizator je Miće Mikulne programa za djecu proizašlog iz tradicijske manifestacije povodom blagdana sv. Nikole. Treće izdanje Miće Mikulne održat će se u nedjelju 3. prosinca od 13 do 17 sati na Trgu sv. Barbare, na natkrivenoj terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari. Program će se nastaviti svečanim paljenjem blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće u 17 sati.

Mića Mikulna zanimljivim će sadržajima približiti najmlađima blagdansku čaroliju i dio bogate kostrenske povijesti kroz njima bliske i drage likove poput omiljenog sveca djece – sv. Nikole. Osim u igri i zabavi, najmlađi će sudjelovati i u sajanju, starom pomoračkom običaju međusobnog pomaganja u zajednici i potaknuti ih da budu osjetljivi za potrebe drugih.

Ovoga puta u Kostreni će se „sajati“ za kupovinu uređaja za “palčiće” koji mjeri razinu kisika u krvi i pulsa, potreban Odjelu za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Miću Mikulnu zaključit će ono što osobito veseli najmlađe – paljenje prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete koja će ove godine u Kostreni biti raskošnija nego prijašnjih godina s više obuhvaćenih lokacija.

Posjetitelji će se na Mićoj Mikulni moći zasladiti fritulama i ugrijati toplim čajem ili kuhanim vinom. Dok djeca provode vrijeme na predstavama i radionicama, roditelji mogu razgledati Kuću kostrenskih pomoraca koja će tog dana biti otvorena od 13 do 17 sati.

Program Miće Mikulne:

• 13:00  Blagdanske ludorije, predstava (Ritam igre, Split)
• 14:00  Kreativne dječje radionice (Laboratorij zabave, Zagreb)
• 16:00  Dan u laboratoriju Sv. Nikole, predstava (Laboratorij zabave, Zagreb)
• 17:00  Paljenje blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće

Radionice za djecu namijenjene su uzrastu iznad 4 godine, a prijave se mogu izvršiti na licu mjesta. Svi programi su besplatni, a informacije o Mićoj Mikulni mogu se pronaći na mrežnoj i Facebook stranici Centra kulture Kostrena, na stranicama Turističke zajednice općine Kostrena i na portalu općinskog lista Naša Kostrena.

Apostolat mora Riječke nadbiskupije zajedno s gradovima i općinama vezanim uz pomorsku tradiciju u nedjelju 3. prosinca organizira hodočašće u Svetište sv. Nikole u Kraljevicu. Pri povratku se brodovi hodočasnika uobičajeno zaustave u Kostreni, a ove će godine posjetiti Kuću kostrenskih pomoraca.

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Svete mise služit će se u crkvi sv. Barbare u 10 i u 18 sati, a nakon mise druženje će se nastaviti uz topli čaj, kuhano vino i fritule. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari