U DVORCU FRANKOPAN

U Kraljevici svečano otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje

U Dvorcu Frankopan svečano je otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje Kraljevica posvećen ribarskoj i pomorskoj baštini

Otvorenju je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić. U svom obraćanju istaknula je značajne projekte koje Primorsko-goranska županija provodi u cilju očuvanja pomorske baštine i tradicije brodogradnje.

“Primorsko-goranska županija sudjelovala je kao nositelj projekta u nekoliko projekata sufinanciranim europskim sredstvima – Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica čiji je cilj očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana te turistička valorizacija. Projekt Mala barka 2 proglašen je najboljim projektom županija u kategoriji prekogranične suradnje. Kraljevica ima najstarije brodogradilište u Europi, osnovano 1729. godine te samim time zaslužuje jedan ovakav muzej”, istaknula je pročelnica naglasivši važnost da djeca i mladi imaju priliku upoznati prošlost svojih predaka brodograditelja.

Na prvom katu adaptirana je sjeveroistočna kula i dvije susjedne prostorije u kojima je predstavljena zbirka maketa i slika brodova brodogradilišta Dalmont, povijest brodogradnje u Kraljevici te brojni ribarski alati koje su donirali Kraljevičani.

Muzej je otvoren u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja u Rijeci, vrijedan oko 220 tisuća eura od kojih je bespovratnim sredstvima osigurano oko 100 tisuća eura, 85 tisuća europskih sredstava, 15 tisuća iz proračuna RH i 120 tisuća eura iz gradskog proračuna Kraljevice.

Okupljenima se obratila i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci Tamara Mataija. “Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovoj svečanosti, hvala svima koji su sudjelovali. Zbirka maketa kraljevičkog brodogradilišta donirana je muzeju 2015. godine, ali je do nedavno bila smještana u škveru prije no što smo je izložili u Dvorcu Frankopan te je prezentirana u lijepom prostoru i na stručan način”, rekla je Mataija.

Gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić zahvalio se svima koji su pridonijeli ovom projektu, posebno građanima koji su donirali svoje ribarske alate i druge predmete za postav muzeja.

Večer je završila prigodnim koncertom “Delali smo brodi kantajuć”, Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, čime je otvoreno Kraljevačko kulturno leto.

Otvorenju su prisustvovale i direktorica TZ Grada Kraljevice Jelena Mateševac Skočilić i voditeljica LAGUR-a Tunera Ana-Marija Grubišić.

FOTO: Anto Ravlić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari