TRODNEVNI PROGRAM

U Lovranu će se održati susret Dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma Eurochild-a Hrvatske

Susret Dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma Eurochild-a Hrvatske bit će održan od 3. do 5. lipnja u Lovranu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Društvu “Naša djeca” Opatija. Tema je susreta multikulturalnost i nacionalni/lokalni identiteti djece nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Kroz lokalne konferencije dječjih vijeća održane su radionice u kojima su djeca učila o nacionalnim manjinama koje žive na pojedinom području, njihovoj kulturi i običajima. Na trodnevnom će susretu sudjelovati djeca i mentori iz Čakovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Kutine, Nove Gradiške, Pregrade, Svete Nedjelje, Zaboka i Opatije, ukupno 70-ero djece.

Kroz trodnevni program bit će održane kreativne radionice, predstavljen projekt na temu multikulturalnosti, održana interaktivna šetnja – potraga za blagom, kojom će sudionici bolje upoznati Lovran, a za zabavu organizirana je i vožnja brodom. Fotograf i putopisac Saša Pjanić fotografirao je djecu u “civilu” i narodnim nošnjama pojedinih nacionalnih manjina. Tako je nastala izložba fotografija “Djeca oko nas” koja će biti otvorena u Lovranskoj kuli u subotu 4. lipnja u 18,00 sati, kazala je tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić.

VIDEO DANA:

Na programu je i Sajam različitosti – predstavljanje aktivnosti dječjih vijeća na Trgu sv. Jurja u subotu prije otvaranja izložbe. Za umjetnički dio programa pobrinut će se pjevački zbor “Lovranske trešnjice” iz OŠ Lovran i Mića mularija iz Područne škole Ičići.

Dječja gradonačelnica Lucija Čerina kazala je kako s nestrpljenjem isčekuje dolazak prijatelja iz drugih hrvatskih gradova te se raduje učenju i zabavi tijekom susreta.

Potporu radu DND-a Opatija i njihovim projektima dala je i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

– U Gradu Opatiji iznimno smo ponosni dvadesetogodišnjom tradicijom rada našega Dječjeg gradskog vijeća te činjenicom da je u tih 20 godina kroz aktivnost DGV prošlo  više od 280 djece. I u Hrvatskoj i izvan domovine istaknuti smo kao dobar primjer dječjeg sudjelovanja u životu zajednice. Jedino smo dječje vijeće u Hrvatskoj koje ima svoj mali proračun (12.000 kn) i daje prijedloge za veliki gradski proračun.

Jedino smo dječje vijeće u Hrvatskoj čiji su vijećnici od 2010. godine aktivno uključeni u donošenje politika za djecu na nivou Europske unije.  Dječje gradsko vijeće Grada Opatije predstavlja dobar primjer suradnje djece i odraslih u gradu te smo zbog toga dobitnici vrijednih nagrada i priznanja kako u našoj zemlji tako i izvan nje na kojima vam srdačno čestitam, poručila je zamjenica Đukić zaželjevši uspješno održavanje susreta Djeca oko nas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari