BORAVIO JE U LOVRANU

Galerija | U Lovranu otkriveno dojmljivo spomen-obilježje ukrajinskom književniku Ivanu Franku

Uoči prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u suorganizaciji Hrvatskog sabora i Vrhovne Rade Ukrajine otkriveno je spomen-obilježje ukrajinskom književniku i borcu za neovisnu političku misao u Ukrajini.

Spomen-obilježje su zajednički otkrili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk u lovranskom parku Komušćak.

“Ne možemo biti neutralni gledajući rusku agresiju na Ukrajinu. To nije moralno, časno niti pravedno”, istaknuo je Jandroković te dodao: “Hrvatska pruža svu potrebnu potporu Ukrajini, političku, tehničku i humanitarnu. Bit ćemo uz vas dok ne oslobodite i zadnji centimetar ukrajinskog teritorija”.

Pogledajte video reportažu Kanala Ri:

Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić u svom je obraćanju brojnim okupljenima istaknuo kako je i sam pružio dom jednoj raseljenoj ukrajinskoj obitelji te je tom prilikom izjavio: “Upoznao sam svu plemenitost, ljepotu i snagu ukrajinskog naroda. Borba koju vodite nam je poznata i sami smo je prošli po istom obrascu prije 30 godina”.

“Nemojmo se bojati. Nasilnika možemo pobijediti samo ako se borimo. Kao što su stari Dubrovčani isticali, i neka to bude misao nove Europe – sloboda se ne prodaje za svo zlato svijeta”, zaključio je Boras Mandić.

Na otkrivanju spomen-obilježja sudjelovali su i načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, veleposlanik Ukrajine u Hvatskoj Nj. E. Vasilij Kirilič, kao i gradonačelnik rodnog mjesta Ivana Franka koji predsjedniku Skupštine Borasu Mandiću uručio prigodni poklon.

Ivan Franko Jakovlevič poznati je ukrajinski književnik, pjesnik, znanstvenik i publicist koji je imao velik utjecaj na modernu ukrajinsku literaturu i neovisnu političku misao u Ukrajini. Potkraj svog života je boravio u Hrvatskoj na liječenju, i to u Lovranu i u Lipiku, u kojem je slično spomen-obilježje postavljeno još 2011. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari