I UČKA U BIJELOM

U Lubenicama na Cresu pao snijeg! Zabijelilo se širom Hrvatske, policija poziva na oprez

Foto: Facebook/Istramet/D. Nurkić

Pahulje su zaobišle nizine, ali zabijelili su se viši dijelovi Cresa

Danas na vrijeme utječe posljednja u nizu “zimskih” ciklona koja je prema vodećim prognostičkim modelima pahulje trebala donijeti i u nizine, no to se nije ostvarilo.

Nešto više oborina bilo je i na Kvarneru, naročito na Cresu (Loznati 15 mm) i na Krku (Baška 24 mm). Pritom je u višim dijelovima nakratko padao snijeg, a Lubenice na Cresu čak su se i zabijelile, javlja Istramet.

Snijeg je zaobišao i Sloveniju, kao i zapad Hrvatske. Ipak, pahulje su nekoga i iznenadile. Dobar dio unutrašnjosti Dalmacije čak i ispod 200 m nadmorske visine uživao je u snijegu, ponegdje i uz stvaranje tanjeg pokrivača!

Naravno, snijega je bilo i na Učki gdje vlada prava snježna idila, donosi Istramet.

Veći dio Zagore zahvatio je snijeg. Pada u Drnišu, Sinju, Dugopolju, trogirskom i kaštelanskom zaleđu, u mosorskim naseljima Dubrava, Gornje i Donje Sitno, Trilju, Šestanovcu te okolici Imotskog, piše 24 sata.

Zbog otežanih uvjeta u prometu, policija je vozačima uputila apel da budu na oprezu i ne putuju bez zimske opreme.

“Obzirom da u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da ne kreću na put bez zimske opreme. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti”, poručuju iz PU Splitsko-dalmatinske.

Ranije danas, upozorenje vozačima odaslano je i iz Policijske uprave primorsko-goranske: “Pozivamo vozače na pojačan oprez u prometu, obvezno korištenje zimske opreme te da brzinu i način vožnje prilagode trenutnim uvjetima na cestama. Posebno pozivamo vozače teretnih vozila s priključnim vozilima na obveze u slučaju nastupanja zimskih uvjeta na cestama, odnosno da ne krše zabranu prometovanja čime izbjegavaju prekršajne sankcije, a istodobno doprinose sigurnosti i protočnosti prometa u tim okolnostima.

Policija će i dalje pojačano nadzirati promet na cestama te prema vozačima poduzimati zakonom propisane mjere.”, poručili su iz PU primorsko-goranske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari