ODLIČNA BESPLATNA JELA

Galerija | U Malinskoj održana gastronomska manifestacija “Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast”

 Jedinstveno kulinarsko putovanje u prošlost nije pokvarila ni kiša

Subotnja gastronomska manifestacija „Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast“ u organizaciji Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak, privukla je veliki interes ljubitelja gastronomije i baštine, pokazujući kako za dobru hranu i dobro društvo ne postoji loše vrijeme. Naime, zbog kiše koja je neumorno padala, organizatori su morali otkazati službeni dio manifestacije zbog nemogućnosti pružanja potpunog doživljaja kao prethodne godine. Događanje se svejedno održalo u manjem obliku, a odlična jela, podijelila su se besplatno svima koji su unatoč kiši, odlučili doći i nazdraviti s nama pod šatorima. 

U želji da se dubašljanska jezična i gastronomska baština, promoviraju i predstave javnosti, DUBoak je u suradnji sa nagrađivanim chefom Marinom Plešeom iz Vile Rove, po drugi put organizirao ovo jedinstveno kulinarsko putovanje u prošlost. Podsjetimo, chef Pleše iz Malinske donio je suvremenu kulinarsku viziju koja je restoran „Vila Rova“ dovela do upisa u renomirani Gault & Millau vodič za regiju Kvarner, a Marinu u travnju 2024. donijela titulu „Mladog talenta godine“.

Događanje je nadahnuto živopisnim tekstom akademika Branka Fučića iz 1996.g. „Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice“, u kojem fra Karlo dijeli tajne samostanske kuhinje sa svojim naučnikom. Inspiriran Fučićevim tekstom, chef Pleše ponovno je dojmio sve okupljene pripremivši suvremene izvedbe Fratarske čičade, Datula na buzaru, Marinade zi palentu za bratju zdravu i bolnu, te Bakalaja na glagoljaški način. 

Posjetitelji su uz okuse iz prošlosti, uživali u akustičnom nastupu dua Tanja i Marko, a imali su prilike čuti i snimke recepata grišnoga fra Karla iz Fučićeve knjižice, kojemu je glas posudio ljubitelj baštine iz Porta, Ive Šabalja. 

Potrebu za ovakvom vrstom manifestacija još jednom nam je potvrdio veliki interes za sudjelovanjem, oduševljenje posjetitelja i široki osmjesi. Zahvaljujemo TZ Kvarnera, TZO Malinska-Dubašnica, Vili Rova i Ribarnici Argola na podršci i svim posjetiteljima koji su svojim dolaskom doprinijeli promicanju dubašljanske baštine i gastronomije!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari