ZAPOSLENE GERONTODOMAĆICE

U Matuljima predstavili EU-projekt „Pomoć u kući za naše starije i nemoćne osobe“

Održana je početna konferencija za medije povodom predstavljanja projekta

U petak 23. srpnja u vijećnici Općine Matulji održana je početna konferencija projekta pod nazivom „Pomoć u kući za naše starije i nemoćne osobe“ u sklopu poziva ”Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” čiji je cilj poboljšanje kvalitete života stanovnicima s područja Općina Matulji i Mošćenička Draga kojima je pomoć gerontodomaćica neophodna.

Konferenciji su nazočili predstavnici Općine Matulji, koja je nositelj projekta, zatim partneri na projektu te predstavnici medija.

Nazočnima se na početku obratio načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela koji je istaknuo da su Općini Matulji s partnerom na projektu Općini Mošćenička Draga za provedbu projekta ”Pomoć u kući za naše starije i nemoćne osobe” u sklopu poziva ”Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” dodijeljena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u iznosu od 650.055,00 kuna.

Program ima tri osnovna cilja:

pružiti nezaposlenim ženama s područja Općine Matulji i Općine Mošćenička Draga mogućnost zapošljavanja kroz 12 mjeseci na poslovima gerontodomaćica,
omogućiti ženama besplatnu edukaciju za program po njihovu izboru, od edukacije za gerontodomaćice, informatička edukacija, do programa osposobljavanja za dadilje ili za nešto drugo po vlastitom izboru,
pomoći u poboljšanju kvalitete života krajnjim korisnicima programa kojima je pomoć gerontodomaćica neophodna.

U provedbu projekta uključeni su i partneri Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Centar za socijalnu skrb Opatija te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Rijeka.

V.d. ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Opatija, Đana Pahor, iznijela je osnovne informacije koje se odnose na realizaciju navedenog projekta.

Usluga pomoći u kući koja se pruža u sklopu provedbe projekta namijenjena je starijim i nemoćnim osobama iznad 65 godina te bolesnim i nemoćnim osobama do 65 godina, a koje se nalaze u teškoj životnoj situaciji, o kojima nema tko redovno skrbiti te koje ne primaju istovrsnu pomoć iz državnog proračuna.

Zaposleno je 7 gerontodomaćica od kojih 6 pruža uslugu korisnicima na području Općine Matulji i 1 pruža uslugu korisnicima na području Općine Mošćenička Draga. Svaka gerontodomaćica sukladno projektnim uputama mora pružiti uslugu prema minimalno 6 korisnika, no trenutno 51 korisnik koristi uslugu pomoći u kući, što je i više od propisanih minimalno 6 korisnika po gerontodomaćici.

Interes i potreba korisnika za ovom uslugom je velika i za očekivati je do kraja provedbe projekta uključivanje dodatnih korisnika. Veliki doprinos, pomoć, u provedbi projekta na terenu pružaju volonteri Crvenog križa – Aktiv Matulji obzirom na veliko područje koje gerontodomaćice pokrivaju i potrebe korisnika. Trenutno je obuhvaćeno 46 korisnika iz 12 mjesta sa područja Općine.

Na kraju treba istaknuti kako su gerontodomaćice izabrale dva programa edukacije, i to: 3 gerontodomaćice izabrale su program osposobljavanja za gerontodomaćicu, a 4 gerontodomaćice izabrale su program osposobljavanja za wellness terapeuta. Program osposobljavanja svakoj gerontodomaćici sufinancirat će se u sklopu provedbe projekta u iznosu od 5.000,00 kn.

Vlatka Marjanović – Petanjek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Opatije, istaknula je kako je uloga Centra za socijalnu skrb kao obveznog partnera provjera prihvatljivosti korisnika usluge pomoći u kući u cilju izbjegavanja dvostrukog financiranja usluge te ukazala na važnost ovakve vrste pomoći sa aspekta socijalne skrbi u cilju sprječavanja institucionalizacije korisnika (smještaja u domove za starije i nemoćne osobe) obzirom da se ova usluga pomoći pruža u vlastitom domu korisnika.

Željko Marković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područna služba Rijeka upoznao je nazočne s važnošću ovakve vrste projekta zbog mogućnosti zapošljavanja teže zapošljivih skupina osoba tj. osoba koje su duže vrijeme u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Osim toga istaknuo je veliki interes prijavitelja – korisnika bespovratnih sredstava za provođenjem ovog projekta u sklopu poziva ”Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” kako na području Primorsko-goranske županije tako i na razini cijele Hrvatske, a koji predstavlja nastavak dobro prepoznatog prethodnog poziva ”Zaželi – program zapošljavanja žena – faza I”.

OSNOVNI PODACI O PROJEKTU:

Naziv projekta: Pomoć u kući za naše starije i nemoćne osobe
UP.02.1.1.13.0254
Nositelj projekta: Općina Matulji
Partneri na projektu: Općina Mošćenička Draga, Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za socijalnu skrb Opatija te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Rijeka.

Ukupna vrijednost projekta: 650.055,00 kn, a cijeli iznos se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Ključne aktivnosti projekta i očekivani rezultati:
Zapošljavanje 7 žena pripadnica ciljne skupine u svrhu pružanja pomoći i potpore starijim i nemoćnim osobama (6 žena na području Općine Matulji i 1 žena na području Općine Mošćenička Draga),
Minimalno 42 korisnika sa područja Općine Matulji i Općine Mošćenička Draga uključena u projektne aktivnosti pomoći u kući,
Edukacija (dodatno obrazovanje) za 7 žena pripadnica ciljne skupine,
Promotivnim aktivnostima ukazati na potrebu ovakve vrste pomoći socijalno najugroženijim skupinama krajnjih korisnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari