I TO SVE BESPOVRATNIM SREDSTVIMA

U Matuljima predstavljena mobilna terenska jedinica za pomoć starijim osobama

Cjelokupan iznos projekta od 945.380,00 kuna financiran u 100% iznosu bespovratnim sredstvima

U Matuljima su 23. ožujka na konferenciji za medije predstavljene aktivnosti na provedbi projekta „Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji“. Na konferenciji su sudjelovali načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, stručna suradnica na projektu Maja Zubac i predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji Sonja Vlah.

Općinski načelnik Vedran Kinkela na početku konferencije upoznao je sve nazočne o projektima koje Općina Matulji provodi s ciljem unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika. Istaknuo je da se projekt „Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji“ uspješno provodi u suradnji s partnerom na projektu, Udrugom umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji.

Cilj projekta je uspostava mobilne terenske jedinice kojom se pruža psihosocijalna i psihofizička pomoć osobama starijim od 65 godina oboljelim od bolesti demencije ili u riziku od oboljenja. Projektom se također želi podići razina javne svijesti o bolesti demencije s naglaskom na Alzheimerovu bolest obzirom na sve veću raširenost bolesti među stanovništvom.

Svakako treba istaknuti da je cjelokupan iznos projekta od 945.380,00 kuna financiran u 100% iznosu bespovratnim sredstvima, od kojih RH sudjeluje sa 15%, a Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sa 85% sredstava.

Projektne aktivnosti podijeljene su u slijedeće kategorije: pružanje psihosocijalne podrške, podizanje javne svijesti o bolestima demencije i aktivnosti prevencije demencije.

U sklopu projekta zaposlena je stručna suradnica Maja Zubac, psiholog, pri udruzi umirovljenika, koja pruža pomoć na terenu osobama oboljelim od demencije ili u riziku od oboljenja te njihovim obiteljima. Dosad je u projekt uključeno 25 korisnika (starijih osoba i njihovih obitelji), a za potrebe rada mobilne jedinice i obilazak korisnika na terenu nabavljeno je i vozilo.

Za aktivnost podizanja javne svijesti o bolestima demencije organiziraju se različita predavanja (stručni skupovi i tribine) na kojima uz stručnu suradnicu na projektu Maju Zubac, sudjeluju i gosti predavači – stručnjaci na ovom području rada. U cilju prevencije demencije organiziraju se za umirovljenike različite jezične i plesne radionice na kojima se okupljaju umirovljenici iz naše općine.

Stručna suradnica na projektu, Maja Zubac predstavila je brošuru pod nazivom ”Alzheimerova demencija – epidemija suvremenog društva” izrađenu u sklopu projektnih aktivnosti za podizanje javne svijesti i informiranje o bolestima demencije te najavila održavanje stručnog skupa pod nazivom “Multidisciplinaran pristup u dijagnostici i liječenju Alzheimerove i ostalih vrsta demencija”.

Skup će se održati u Društvenom domu Hangar u Matuljima dana 29. ožujka 2022.g. u terminu od 17 do 19 sati, a Maja Zubac, mag. psych. i mr.sc. Vjera Matković Ferreri dr. med. psihijatar, kroz svoja predavanja naglasiti će važnost raznih struka iz područja medicine prilikom postavljanja dijagnoze kao i obrade od strane psihologa te prezentirati farmakološke i nefarmakološke metode u liječenju demencija.

Posjetitelji će se upoznati s različitim vrstama demencija s obzirom na uzrok, nadalje sa simptomima i rizičnim čimbenicima koji pogoduju nastanku demencije, zatim kako razlikovati demenciju od drugih poremećaja kod kojih se kao dio kliničke slike može javiti manjak pamćenja kao i sa promjenama u kognitivnim funkcijama shodno normalnom fiziološkom starenju.

Predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji, Sonja Vlah, naglasila je da su projektne aktivnosti usmjerene i namijenjene umirovljenicima pa se tako uz individualnu stručnu podršku psihologa osobama koje su oboljele od bolesti demencije ili u riziku od oboljenja, zainteresiranim umirovljenicima nudi sudjelovanje u jezičnim i plesnim radionicama jer upravo takvi oblici aktivnosti za starije osobe pružaju prevenciju ili umanjuju rizik od razvoja raznih oblika demencije.

Pozivaju sve zainteresirane umirovljenike i članove njihovih obitelji da posjete skup u Društvenom domu Hangar u Matuljima, 29.03. u terminu od 17-19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari