ZAVRŠNA KONEFERNCIJA PROJEKTA

Galerija | U Matuljima s partnerima Općine ostvarili važan cilj: sanirano i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada “Osojnica’!

U ponedjeljak, 11. srpnja 2022.g. u vijećnici Općine Matulji održana je završna konferencija projekta “Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Osojnica”

Završnoj konferenciji nazočili su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nataša Dankić Sliepčević, Iva Jandriček, Martina Čipčić Bragadin i Ana Milutin, predstavnici Primorsko-goranske županije, općinski načelnik Vedran Kinkela, predstavnici okolnih gradova i općina iz Primorsko-goranske županije te predstavnici izvođača, nadzora, projektanta i medija.

Odlagalište bilo u funkciji od 1968. do 2018. godine

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta u Općini Matulji, Astra Gašparini, s prezentacijom cjelokupnog projekta, pri čemu je istaknula da je odlagalište bilo u funkciji od 1968. do 2018. godine, punih 50 godina, a ukupno je u tom periodu odloženo preko 500.000 m3 komunalnog otpada s područja Matulja, Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage na preko 3,37 ha površine odlagališta.

  • Ukupna vrijednost projekta iznosi 44.891.669,40 Kn, od čega je Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancirala projekt bespovratnim sredstvima u iznosu od 30.000.000,00 Kn, Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti sufinancirao je s nešto više od 3,5 milijuna kn, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije učestvovalo je s 176.470,59 Kn.

Kinkela: Projekt od izuzetne je važnosti za općinu, cijelu Liburniju i PGŽ

Načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela je istaknuo:

“Završili smo sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada na Osojnici te smo napravili još jedan bitan korak u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom u našoj općini. Navedeni projekt od izuzetne je važnosti za našu općinu, cijelu Liburniju i Primorsko-goransku županiju. Sanacijom lokacije Osojnica postignuti su ključni ciljevi projekta, a to su: zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene.

Nakon završetka svih radova na sanaciji bivšeg odlagališta otpada započinje operativna faza praćenja stanja okoliša i održavanja saniranog odlagališta kroz period od narednih 30 godina. Zahvaljujem se svim dionicima na projektu, predstavnicima medija koji su u proteklih tri godine informirali javnost o ovom projektu i svim svojim suradnicima u Općini Matulji na uspješnom završetku ovog projekta koji nam ubuduće osigurava kvalitetan život, očuvanje našeg okoliša te provedbu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u našoj općini.

‘Čestitam Općini Matulji i svima koji su sudjelovali u realizaciji’

Nataša Dankić Sliepčević, voditeljica Odjela za tehničku verifikaciju projekata zaštite okoliša i prirode u PT2 iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknula je:

“Drago nam je da smo uložili sredstva u ovaj projekt, čestitam Općini Matulji i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Kroz cijelo vrijeme provedbe projekta usko smo surađivali sa predstavnicima Općine Matulji pa nam je izuzetno drago da smo mi kao Fond doprinijeli uspješnom završetku još jednog projekta sanacije odlagališta otpada u našoj zemlji. Upravo je zato i jedna od prioriteta Fonda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja bio sanirati odlagališta otpada te ih postepeno, prema utvrđenoj dinamici, zatvarati. Do sada je iz operativnih EU programa dodijeljeno već oko pola milijarde kuna te su sanirana i zatvorena 41 odlagališta otpada. U postupku sanacije je još njih tri, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nedavno je objavilo i novi poziv za sanaciju vrijedan 80 milijuna kuna koji osigurani kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti te je za očekivati da će se broj projekata još povećati.“

Na ovom projektu sudjelovali su: izvođač radova G.T. Trade iz Splita, stručni nadzor – zajednica ponuditelja BOLD iz Zagreba i CAPITAL-ING iz Zagreba, projektant Hudec plan iz Zagreba, upravljanje i administracija projektom Karloline-KLING iz Rijeke i promidžba i vidljivost Puppis iz Rijeke.

Projekt poseban po mnogim izazovima

Bitno je za naglasiti da je ovaj projekt poseban po sljedećim izazovima koji su uspješno riješeni: izgrađen je jedan od najvećih gabionskih zidova na odlagalištima otpada u RH – 18 metara visok, čak 333 metara dugačak u kojeg je ručno ugrađeno oko 5.000 m3 kamena. Ukupno je u tijelo odlagališta ugrađeno preko 111.500 m3 materijala, iskopano i premješteno 115.000 m3 otpada, a prilikom izvođenja radova otkrivena je i jama dubine 21 metar. Za vrijeme covid pandemije, gradilište je osigurano i proglašeno SAFE ZONA – COVID FREE, a također treba istaknuti da je projekt obilježilo i 200 kišnih radnih dana što je znatno otežavalo izvođenje radova.

Prilikom posjete same lokacije saniranog i zatvorenog odlagališta otpada na Osojnici, istaknuto je da su provedbom projekta ostvareni ciljevi projekta: zatvoreno i sanirano odlagalište neopasnog otpada odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini, kao i regeneracija zemljišta.

Komunalno društvo Komunalac iz Jurdana će ubuduće brinuti i održavati navedenu lokaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari