RANO OTKRIVANJE CELIJAKIJE

U Medicinskoj škola održani testiranje djece na celijakiju: Na 50 testiranih pronađen jedan pozitivan

Foto: Kanal RI

U Medicinskoj školi u Rijeci danas je provedeno testiranje djece na celijakiju. Testiranje provodi Udruga oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije u suradnji s Medicinskom školom u Rijeci te Klinikom za pedijatriju KBC Rijeka.

Krajnji cilj ovog testiranja je rano otkrivanje celijakije kod djece i odraslih i sprječavanje ozbiljnih komplikacija bolesti. Testiranjem se ispituje postojanje anti-Ttg IgA protutijela povezanih s celijakijom brzim testom iz uzorka kapi krvi uzete iz vrha prsta. Na 50-ro djece pronađen je jedan pozitivan slučaj, a testiranje će se nastaviti . Udruga oboljelih od celijakije PGŽ pribavila je 500 testova od finskog proizvođača.

“Probir srednjoškolske djece na celijakiju“ provodi se u okviru projekta „Fokus na celijakiju-edukativna platforma znanja“ financiran je sredstvima Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, piše Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari