NASTAVIT ĆE SE I IDUĆE GODINE

​U Mjesecu borbe protiv ovisnosti policija održala edukacije učenicima osnovnih i srednjih škola

Preventivne aktivnosti s edukacijama, kao i represivne akcije policije s ciljem suzbijanja zlouporaba droga, nastaviti će se i tijekom sljedeće godine, izvijestila je policija.

U proteklih mjesec dana, odnosno od 15. studenoga do 15. prosinca obilježen je Mjesec borbe protiv ovisnosti te su tom prigodom policijski službenici za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske na području cijele županije organizirali više predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i učeničkim domovima.

Provedenim edukacijama obuhvaćeno je 524 učenika osnovnih i 631 učenik srednjih škola.

Između ostalih škola u Rijeci u Graditeljskoj školi za industriju i obrt na predavanju o zlouporabi opojnih droga organiziranim za učenike prvih razreda, osim policijskih službenika sudjelovali su i psihologinja te liječnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Odjela školske i adolescentne medicine.

U Malom Lošinju su učenicima osnovne škole održali predavanje policijski službenik za sigurnost i preventivnu cestovnog prometa i kontakt policajac, u Crikvenici i Novom Vinodolskom policijska službenica za prevenciju održala je predavanja učenicima osnovne i srednje škole, dok su u Gorskom kotaru (Skrad, Mrkopalj, Fužine, Ravna Gora, Čabar, Brod Moravice, Vrbovsko i Moravice) učenicima predavanje održali policijska službenica za prevenciju, policijski službenik za obradu kriminaliteta i maloljetničke delikvencije i policijski službenik – vođa sektora.

U Opatiji su profesori Medicinske škole i stručni djelatnici Udruge liječenih ovisnika o alkoholu ”Opatija” organizirali javnu tribinu o ovisnostima na kojoj je sudjelovala i policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Opatija, dok je u Osnovnoj školi Klana voditelj Službe kriminaliteta droga PU primorsko-goranske sudjelovao na Okruglom stolu na temu ovisnosti.

Tijekom svakog predavanja nastojalo se učenike senzibilizirati na problem ovisnosti i štetnosti alkohola i droga. Osim što je to društveno neprihvatljivo ponašanje mladih važno je da se upoznaju s rizicima i opasnostima, kao i s kažnjivim djelima koja nastaju pod utjecajem alkohola ili droga. Učenicima je pri tome naglašena njihova odgovornost, navedeni su im i primjeri iz prakse čime ih se ujedno učilo da razvijaju samokontrolu svog ponašanja.

Također je istaknuta aktualna problematika novih droga, sintetskih kanabinoida, čija uporaba utječe na rad mozga, srca i krvožilnog sustava, a kemikalije kojima se tretiraju su osobito opasne po zdravlje.

U ovim interaktivnim predavanjima učenici su imali priliku i postavljati pitanja te tako saznati od stručnjaka brojne informacije o aktualnoj temi, ali i savjete kako ne postati ovisnikom te o kvalitetnom i sadržajnom provođenju slobodnog vremena.

Pored navedenog, zajedničkom suradnjom Policijske postaje Krk i Gradskog društva Crvenog križa Krk na području grada Krka tijekom provedbe Akcije organizirani su infopunktovi gdje su svi građani od policijskih službenika i volontera Crvenog križa mogli dobiti informacije o navedenoj temi, a podijeljeni su im i letci te brošure s temom prevencije ovisnosti.

Iako je službeno završena akcija “Mjesec borbe protiv ovisnosti“, preventivne aktivnosti s edukacijama, kao i represivne akcije policije s ciljem suzbijanja zlouporaba droga, će se nastaviti i nadalje tijekom sljedeće godine.

Inače, na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske u 2023. godini je policija provela više ciljanih i preventivno-represivnih akcija s ciljem suzbijanja zlouporabe droge u kojima je samostalno i u suradnji s djelatnicima carine zaplijenila oko 2 tone različitih vrsta droga i pri tome kazneno prijavila 90 počinitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari