DOBRE VIJESTI IZ PGŽ

U obnovu Platka Primorsko-goranska županija će u ovoj godini uložiti ukupno 15 milijuna kuna

Idi na originalni članak

Redoviti press kolegij župana održan je na Platku

Oglas

Župan Zlatko Komadina istaknuo kako je upravo Platak, od strane građana, najbolje prihvaćeni kapitalni projekt Primorsko-goranske županije – prije svega, radi sporta i sadržaja koji se odvijaju i ljeti i zimi:

„Željeli smo da naši građani imaju mjesto okupljanja i rekreacije te da provode što više vremena u prirodi,a ima i izuzetno puno sadržaja za djecu i mlade “.

S daljnjim planovima i ulaganjima u Platak prisutne je upoznao pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan:

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„U ovoj godini ulaganja u Platak su 12 milijuna kuna. Sustav za zasnježenje ide dalje, Radeševo će zimi biti zasnježeno, iduće godine je u planu baby lift i žičara Pribeniš. Provedena je javna nabava za glavni projekt nove četverosedežnice do Radeševa te se nadamo da bi mogli krenuti s izradom glavnog projekta, odnosno ishođenjem građevinske dozvole “ rekao je Krpan te dodao kako je, uz postojećih 10, nadograđeno još 5 roštilja te se ide u izgradnju 5 novih piknik zona, analiziraju se i mogućnosti investiranja u vidikovac, tu je i jezero kapaciteta 50000 kubika, a dovršavaju se i postojeći infrastrukturni projekti.

Županijska uprava za ceste trenutno provodi oko kilometar ceste u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna, što je ukupno gotovo 15 milijuna kuna ulaganja od strane PGŽ u ovoj godini.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o poticajima za poduzetnike iz ruralnog dijela županije.

Početkom svibnja raspisan je javni poziv poduzetnicima za mjeru nabave opreme i sufinanciranja troškova radi prilagodbe poslovanja zbog epidemije koronavirusa kako bi im se bespovratnim sredstvima olakšalo poslovanje i poboljšala likvidnost.

Početno je bilo osigurano oko 2 milijuna kn u Proračunu, ali je kroz izmjene i dopune osigurano još 4 milijuna, tako da je sveukupno na raspolaganju bilo oko 6,4 milijuna kuna.  Sveukupno je pristiglo  300-tinjak prijava od čega 209 važećih koje su dobile potporu. Većinom je bilo riječi o sufinanciranju opreme za registriranu djelatnost i troškovima oko prilagodbe poslovanja.

„Ostalo je oko 30-ak prijava koje su prihvatljive, ali više nemamo sredstava, no pokušat ćemo novim izmjenama i dopunama u Proračunu osigurati dodatnih 800.000,00 kn“ rekla je pročelnica.

Također je bio raspisan i javni poziv prema poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se potaknuo i očuvao razvoj poljoprivrednih gospodarstava, unaprijedio stočni fond u Gorskom kotaru, kao i investicije u prerađivačku djelatnost. Ukupno je raspoređeno oko milijun kuna, a poziv je još uvijek otvoren.  Kroz oba natječaja su osigurana posebna sredstva za Gorski kotar, za poduzetnike je bilo oko 2 mil. kn, a za poljoprivredna gospodarstva 600.000,00 kn.

Što se tiče epidemiološke situacije u PGŽ, župan je rekao da je ona i dalje povoljna, među najboljima u Hrvatskoj. U Primorsko-goranskoj županiji je od početka epidemije obavljeno oko 10 000 testiranja, od toga oko 6000 u NZZJZ PGŽ,  a danas je na području PGŽ 1 novozaražena i 4 ozdravljene osobe.

Exit mobile version