IZLOŽBA

U Opatiji će se održati manifestacija ,,Liburnija u Domovinskom ratu”

Izložba „Liburnija u Domovinskom ratu“ središnji je događaj istoimene manifestacije koja će se od 3. do 7. travnja održati u Opatiji.

U Centru Gervais će u ponedjeljak 3. travnja u 12,00 sati biti otvorena multimedijalna izložba koja će prikazati fotografije, odore, narukavne oznake, makete borbenih vozila, improvizirano oružje, dijelove srušenih zrakoplova, snimke s ratišta, animirane karte Domovinskog rata i zastave vojnih postrojbi. Na otvaranju će sudjelovati i pripadnici specijalne vojne jedinice vojarne u Delnicama.

– Želja nam je bila i ranije organizirati izložbu, no pandemija je pomrsila planove. Izložba će naglasak dati na ratni put Opatijske bojne koja je djelovala u sastavu 111. brigade, a kasnije 138. brigade, kazao je brigadni general Frano Primorac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Liburnije, udruge koja je organizirala manifestaciju. Autor koncepcije izložbe je Damir Batistić, kolekcionar militarija.

Istoga dana, 3. travnja u 14,00 sati održat će se projekcija dokumentarnog filma „Ugriz risa“ koji oživljava trenutke osvajanja skladišta oružja V1, V2 i V3 i vojarne u Delnicama u kasnu jesen 1991. godine. Film scenarista i redatelja Bernardina Modrića nastao je u produkciji Istra filma 2017. godine. Publika će moći pogledati i film „Povratak iz Oluje“ nastao na temelju videodokumentacije Hrvatskog časničkog zbora Liburnije.

U utorak, 4. travnja organizatori će odati počast svim stradalim i preminulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća i cvijećem položenim na spomen obilježja te misom zadušnicom, a dan kasnije, u srijedu 5. travnja brigadni general Frano Primorac će održati edukativno predavanje „Liburnija u Domovinskom ratu“ u Villi Antonio s početkom u 17,00 sati.

U četvrtak, 6. travnja u Gervaisu će se od 17,00 sati održati svečana promocija još jednog filma produkcije Istra filma, autora Bernardina Modrića „Vatreni kišobran“ koji oživljava neizvjesne trenutke protuzračne obrane Rijeke. Film je snimljen 2020. godine, a autoru je velika strast bila upravo istraživanje tematike Domovinskog rata, kazala je producentica filma Tiha Modrić.

– Zahvaljujem i čestitam organizatorima na uloženom trudu pri organizaciji manifestacije „Liburnija u Domovinskom ratu“. Grad Opatija je pokrovitelj manifestacije i redovito podupire akcije udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje djeluju na našem području, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

U sklopu manifestacije Opatiju će posjetiti i predstavnici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Izložba u Centru Gervais bit će otvorena svakoga dana od 12 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj