DANI ANTIFAŠIZMA U OPATIJI

U Opatiji najavljen 14. DAF: Središnja tema je ‘Rješavanje sukoba’, evo kompletnog programa događanja

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je „Rješavanje sukoba“

DAF tradicionalno zajednički organiziraju UABA Opatija i Gimnazija Eugena Kumičića Opatija uz podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.

Najjednostavnija i najsažetija definicija medijacije glasi da je to rješavanje sukoba koje se temelji na dijalogu, međusobnom uvažavanju te razumijevanju stajališta i interesa suprotstavljenih strana. Koliko u današnjem svijetu medijacija uspijeva te kakvi su joj rezultati polazna su pitanja zbog kojih je tema rješavanja sukoba izabrana za središnju temu ovogodišnjeg DAF-a.

Prvog dana, 1. ožujka, u Vili Antonio s početkom u 17 sati bit će prikazan dokumentarac poljskog redatelja Pawela Lozinskog „Ti nemaš pojma koliko te volim“. U filmu je fokus na psihoterapiji majke i kćeri koje su u sukobu, a terapeut, koji je dakle medijator, ima izuzetno važnu ulogu u pokretanju radnje. Zapravo, film na školski način prikazuje kako izgleda medijacija između strana u konfliktu.

Nakon filma slijedi rasprava o filmu u kojoj će sudjelovati Antonela Petković i moderatorica Jelena Androić.

U Danu za mlade (koji će se održati 27. veljače 2023. godine), od 15 do 19 sati u prostorijama Kulturnog doma Zora i Centra za inovacije u turizmu Hubbazia bit će organizirane radionice namijenjene učenicima opatijskih srednjih škola.

Radionica pod nazivom „Nenasilno rješavanje sukoba u školi“ uključuje upoznavanje pojave sukoba, unaprjeđivanje komunikacijskih vještina i vježbe medijacije, a provode ih medijatorice Suzana Fugaj i Dušanka Pribičević Gelb iz Hrvatske udruge za medijaciju (HUM). Moderatorice radionice su Ivana Černeha i Sara Meszaros.

U četvrtak, 2. ožujka, s početkom u 17 sati u Vili Antonio organizirano je i savjetovanje o kvalitetnoj zaštiti i prezentaciji antifašističke baštine u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, UABA Opatije, SABA PGŽ – a i Apoteke – Prostor za suvremenu umjetnost. Moderatori će biti Vesna Teršelič i Neven Šantić.

Trećeg, posljednjeg dana manifestacije, 3. ožujka, u 17 sati u Vili Antonio održat će se tribina pod nazivom „Rješavanje sukoba“ (Mogu li se pravni, društveni i politički sukobi mirno razriješiti?). Prije početka tribine učenici opatijskih srednjih škola predstavit će rezultate radionica o vršnjačkoj medijaciji.

Gosti tribine su odvjetnik i medijator Dalibor Čajkovski i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Krešimir Petković koji će propitati koliko je rješavanje sukoba mirnim putem danas korisno i učinkovito, što bi trebalo napraviti da to postane važna, ako ne i obavezna, metoda za određene vrste konflikata te tko su ključni akteri koji na to utječu. Moderator tribine je Neven Šantić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari