U Opatiji od 1. svibnja jeftinija voda!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Niža cijena vodnih usluga od 1. svibnja za građane Opatije

Na računima za svibanj, koji će građani primiti u lipnju 2019., bit će nova stavka- odvodnja- fiksni dio 4,97 kuna te varijabilni dio 0,84 kuna po kubnom metru vode, no više neće biti stavke – naknada za razvoj 1. faze za odvodnju od 1,97 kuna po kubnom metru vode.

“Tako će se stvoriti razlika u cijeni od prosječno 1,08 kuna jeftinije vode po kubnom metru (1,92 kn- 0,84 kn = 1,08 kuna). Svim građanima koji troše više od 5 kubika vode mjesečno računi će biti manji, a to je velika većina kućanstava. Za potrošenih, primjerice, 10 kubnih metara vode mjesečno račun će biti manji 4,08 kuna, za 15 kubika 8,93 kune, za 20 kubika 13,93 kune, za 50 kubika 42,88, a za 100 kubika 91,38 kuna. Kućanstva koja troše 5 kubika imat će račun veći za svega 0,77 kuna”, poručio je gradonačelnik Ivo Dujmić s konferencije za novinare na kojoj su sudjelovali i njegovi zamjenici Vera Aničić i Emil Priskić.

Do promjene cijene vodnih usluga mora doći sukladno zakonskoj odredbi kojom Liburnijske vode d.o.o. moraju uvesti naknadu za pročišćavanje vode i zbrinjavanje mulja, o čemu je bilo i bit će riječi na idućoj Skupštini društva 9. travnja. Liburnijske vode zatražile su od svojih osnivača, četiri JLS suglasnost za povećanje varijabilnog dijela cijene od 0,84 kune po kubnom metru za pročišćavanje otpadnih voda. Grad Opatija je suglasnost dao, izvjestio je gradonačelnik. Pročišćivać otpadnih voda je u funkciji od 2015. godine, a revizija je Liburnijske vode d.o.o. upozorila da su dužne u strukturi cijene krajnjim korisnicima naplatiti i naknadu za pročišćavanje otpadnih voda. Ukoliko to ne uvedu plaćat će kaznu, rečeno je na konferenciji.

“Sa zadovoljstvom mogu najaviti veselu vijest za građane Grada Opatije da Grad namjerava ukinuti naknadu za razvoj od 1,92 kuna po kubnom metru vode, jer upravo u travnju istječe ugovorna kreditna obveza te prijedlog ukidanja naknade za razvoj od 1. svibnja 2019. šaljem na Gradsko vijeće”, kazao je Dujmić. Naknada se, podsjećamo, plaća od 1.10. 2003.

Recimo i da je postotak priključenja kućanstava na vodovod na području Grada Opatije visok: on iznosi 99,82 posto. Manji je postotak objekata spojenih na kanalizaciju, 65 posto.

Od ukupno 3698 građevina na području Grada, na sustav javne odvodnje nije priključeno njih 1221. Od tog broja njih 837 nemaju uvjeta za priključenje, no i na rješavanju tog problema se radi apliciranjem na europska sredstva.

Grad Opatija potiče priključenje kućanstava na javnu odvodnju te daje poticaje u visini od 20 posto vrijednosti radova, a maksimalno do 10.000 kuna. Ukoliko radove na priključenju obavlja tvrtka Liburnijske vode, tada je moguća i obročna beskamatna otplata izvedbe priključenja na rok od 12 mjeseci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari