EVO O ČEMU SE RAZGOVARALO

Galerija | U Opatiji održana 23. sjednica GV-a: Stručna podloga uvod u izmjenu prostorno-planske dokumentacije

Na 23. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije predstavljena je naručena Stručna podloga za izradu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Opatije i Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija koju je izradio ovlašteni ured Plan21 d.o.o. iz Rijeke, a gradskim je vijećnicima dokument prezentirao izrađivač, arhitekt-urbanist Bojan Bilić.

– Želja je i cilj stručnog tima da se stanje u opatijskom porostoru unaprijedi i digne na višu razinu. Cijeli je dokument rađen na osnovi recentnih europskih dokumenata: Europskog zelenog plana iz 2019. i Novog europskog Bauhausa iz 2021. godine. U Opatiji smo se suočili s određenim konfliktima u prostoru, no sitiuacija je još uvijek benigna te je Opatija mjesto arhitektonske i prostorne izvrsnosti na europskoj razini. U fokusu je izrađene Stručne podloge zaštita javnog prostora i zelenih površina, istaknuo je Bojan Bilić.

Ovaj dolument, ukratko, naselje Opatija razmatra kroz tri zone: uži centar, Volosko i blago zaleđe te kroz definiranih 20 zona u Opatji i 30 u neposrednom zaleđu razrađuje dodatne planove urbanizacije prije izrade UPU-a.

– Po prvi puta izmjenama prostorno-planske dokumentacije pristupamo na stručni način da odluci o izmjeni prethodi izrada Stručne podloge kojom se točno definiraju točke izmjene kako bi se postigao krajnji cilj usklađen sa zakonskim obavezama, u skladu s očuvanjem prostora i zelenila. Izmjenama koje smo donijeli 2021. smo već napravili značajan pomak u zaštiti prostora, a ovo je dodatni iskorak, ujedno i signal investitorima da znaju koja će pravila morati ispoštovati, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Drugim ovogodišnjim Rebalansom, Proračun za 2023. smanjen je za 1 milijun 720 tisuća EUR ili 5%. Novi Proračun iznosi 32.954.361 eura.

– Osnovni razlog smanjenja Proračuna je smanjenje ulaganja u objekte komunalne infrastrukture i kapitalnih ulaganja u imovinu. Prihodovna strana Proračuna značajno se smanjuje i u dijelu prihoda od komunalnog doprinosa. Rebalansom Proračuna povećavamo rashode za održavanje komunalne infrastrukture zbog povećanja obuhvata komunalnih akcija i povećanja cijena uslijed inflacije. Rebalansom je predviđeno povećanje planiranih prihoda od poreza u iznosu od 364 tisuće EUR, odnosno povećanje za +3,8%, i to od poreza na dohodak i poreza na promet nekretnina, istaknula je pročelnica Tamara Sergo.

Šetnica Carmen Sylva je proglašena zaštićenim dobrom od lokalnog značenja prema Prijedlogu Odluke koju je gradskom vijeću podnijela vijećnica Neva Slani.

– Ideja je na bilo koji način zaštititi Carmen Sylvu, šumsko šetalište, a ne samo put. Dobro sačinjava velik broj katastarskih čestica, a kroz javno savjetovanje su došli i prijedlozi o proširenju područja dobra. U ovom bismo smislu bili pioniri u Republici Hrvatskoj jer se na prste jedne ruke mogu pobrojati ovakvi primjeri zaštite lokalnog dobra, kazala je vijećnica Slani predstavivši svoj prijedlog.

Obzirom da zaštićeno područje obuhvaća i pojedine privatne parcele razvila se rasprava utječe li se ovime na pravo vlasništva.

– Jedini način da se prava zaštita šetnice osigura je kroz prostorno-plansku dokumentaciju, istaknuo je pročelnik FIlip Vlah.

Pred gradskim se vijećnicima našao i Prijedlog Ugovora o koncesiji, kao i Sporazum koji će se zaključiti s investitorom hotela u Ičićima, Riva Hotels &Resorts d.o.o. Oni su Gradu Opatiji podnijeli zahtjev za davanjem koncesije za posebnu uporabu pomorskog dobra za izgradnju pješačkog nathodnika(mosta) u Ičićima. I pješački nathodnik i trg ispred budućeg hotela sporazumom su definirani kao javni prostori.

Prijedlogom Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2024. godini, koji se sukladno zakonskoj regulativi, odnosi na građevinske radove, zemljane i konstrukcijske radove usvojena je zabrana radova u idućoj godini na području naselja Opatija, Ičići, Ika, Pobri i Oprič od 1. lipnja do 15. rujna, na području Dobreća i Poljana od 15. lipnja do 15. rujna, na području svih naselja Grada Opatije blagdanima, nedjeljama, 24. prosinca, na Veliki petak i Veliku subotu, subotama nakon 16,00 sati te subotama tijekom prosinca i svakoga dana u vremenu od 19,00 sati do 8,00 sati ujutro.

Vijećnici su usvojili i Rezoluciju o proglašenju Grada Opatije sigurnim mjestom za žene na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a. Smisao je Rezolucije aktivno uvođenje javnih politika kojima se jamči sigurnost žena, uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja te pružanje pomoći i potpore žrtvama.

Usvojena je i Odluka o službenom glasilu Grada Opatije, kojim se ostvaruju značajne uštede za Proračun. Do sada su se svi gradski akti objavljivali u Službenim novinama PGŽ, a sada će Grad Opatija oformiti vlastito službeno glasilo, za objave u kojem će godišnje trebati izdvojiti oko 9 tisuća eura, a do sada je za tu namjenu bilo potrebno više od 20 tisuća eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari