Video | U Opatiji otvoren 2. Sajam karijera u turizmu; Više od 150 učenika ima priliku povezati se s tržištem rada

U opatijskom Grand Hotelu Adriatic otvoren je 2. Sajam karijera u turizmu. U organizaciji Ugostiteljske škole Opatija, sajam okuplja učenike ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i gospodarstvenike iz sektora turizma s područja Primorsko-goranske županije u cilju povezivanja obrazovanja i tržišta rada.

Trodnevni sajam odvija se u sklopu EU projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu. Predstavit će se 13 izlagača, a posjetit će ga više od 150 učenika iz Primorsko-goranske županije, ali i Zaboka, Splita, Pule, Osijeka i Dubrovnika. Uz upoznavanje s uvjetima i mogućnostima zapošljavanja, za učenike su pripremljena i predavanja vezana uz moderne trendove u gastronomiji, vina i slastice te karijeru i budućnost mladih u struci, a održat će se i niz usavršavanje za mentore i sastanci stručnih timova za razvoj novih programa za obrazovanje odraslih.

Sajam karijera u turizmu prigodnim obraćanjem otvorili su Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija i Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a, a prisutne je pozdravio i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je istaknuo važnost učenika ugostiteljske škole za Opatiju te im je poželio sreću u spajanju s kvalitetnim poslodavcima.

„Nakon što smo krajem prošle godine uspješno organizirali prvi Sajam karijera u turizmu i zabilježili velik interes, ovogodišnji sajam provodimo s istim ciljem i namjerom, a to je povezivanje učenika naše škole s gospodarstvenicima i poslodavcima, odnosno s lokalnim tržištem rada i visokoobrazovnim institucijama. Učenicima će biti predstavljene mogućnosti zaposlenja i daljnjeg obrazovanja na fakultetu ili visokim učilištima vezanih uz sektor turizma i ugostiteljstva uz brojne zanimljive radionice, predavanja i okrugle stolove“, kazala je Sibila Roth.

„Sajam pruža šansu poslodavcima da prepoznaju svoje buduće djelatnike, dok istovremeno učenici imaju priliku upoznati poslodavce i razmijeniti iskustva“, istaknula je Edita Stilin. Naglasila je da se opatijski Regionalni centar kompetentnosti razvija punih pet godina, a njime je Ugostiteljska škola Opatija umnogome profitirala. U sklopu projekta RCK RECEPT – regionalni centar profesija u turizmu tako je napravljen niz javnih nabava, a projektnim sredstvima u potpunosti se adaptiraju i opremaju dvije školske zgrade i razvijaju se novi kurikulumi, odnosno programi. Riječ je o eksperimentalnom programu tehničar/tehničarka posluživanja, četverogodišnjem zanimanju za konobara proširenom specijalizacijom za barmena, baristu i sommeliera. Pročelnica ističe da se nadaju da će resorno ministarstvo odobriti ovaj program, kao i da će privući interes budućih učenika strukovnih zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari