Povodom obilježavanja 100 godina Francuskog instituta u RH Opatiju je posjetilo francusko izaslanstvo strukovne organizacije izvrsnosti u hotelijerstvu i turizmu Campus TIH iz regije Azurne obale, odnosno grada Nice

Tim povodom u Parku Drage Gervaisa, ispred Gimnazije Eugena Kumičića održan je Pic –nic Chic na kojem su učenici opatijske Ugostiteljske škole prezentirali svoja umijeća.

“Suradnja s francuskom Srednjom ugostiteljskom školom Paula Augieria iz Nice započela je pred nekoliko godina. Cilj je povezivanje naše dvije rivijere, gastronomije te primjena francuskih iskustava u budućem opatijskom Regionalnom centru kompetentnosti – Ugostiteljskoj školi Opatija. Dojmovi gostiju iz Nice su iznimni, oni smatraju da su naša gastronomska i turistička ponuda na visokoj razini. Naš je cilj učiti od najboljih i transformirati PGŽ u regiju boljeg standarda života, u pametnu i održivu destinaciju, što je moguće i podizanjem vještina i znanja zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu”, kazao je ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić, agencije koja je i pokrenula ovu međunarodnu suradnju.

“Azurna obala i Nica su sam vrh europskog turizma te sam jako zadovoljan što smo dio ovog projekta. Francuski su stručnjaci pohvalili gastronomske delicije koje su vješto pripremili učenici naše Ugostiteljske škole na koju smo ponosni i koja mlade ljude priprema za svijet rada u hrvatskim i svjetskim hotelima i restoranima. Dajemo punu podršku projektu Regionalnog centra kompetentnosti koji će biti referennti centar i primjer dobre prakse u ovom dijelu Europe”, rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

“Zajedničkim snagama razvijat ćemo daljnja iskustva i surađivati. Ugostiteljska škola ima 360 učenika i 4 obrazovna programa, u tijeku su prijave za upis u novu školsku godinu te vjerujem u dobar odaziv učenika. Po pitanju prelaska Ugostiteljske škole u Centar kompetentnosti čeka nas jako puno posla, pripreme su odrađene, a u naredne dvije godine obavit će se potrebni radovi na rekonstrukciji i opremanju zgrade”, rekla je županijska pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

“Započeli smo suradnju na razini naših obrazovnih ustanova inicijativom Francuskog veleposlanstva u RH. Uvidjeli smo da možemo ostvariti zajednički interes. Na učeničku će razmjenu u Opatiju doći 24-ero učenika iz Nice, a i opatijski će učenici u uzvratni posjet. Postoje brojne sličnosti između Opatije i Nice, vaša arhitektura nas oduševljava, slična je našoj, no u Opatiji je sve nekako mirnije, zelenije, uz obalu imate prekrasnu šetnicu, a kod nas promenadom uz more voze automobili”, kazao je Denis Férault, ravnatelj Srednje hotelijerke škole „Paulo Augieri“ prilikom druženja na Pic-nic Chicu.

U hotelu Milenij u subotu je održana i ‘Večer francuske kuhinje’ uz sudjelovanje poznatog francuskog chefa Jean-Marc Delacourta, kuhara s dvije Michelinove zvjezdice i nositelja prestižne nacionalne nagrade za najboljeg u struci.

U sklopu obilježavanja ove značajne obljetnice u Amadria Park hotelima održava se i kuharski masterclass na kojemu sudjeluje francuski tim predvođen chefom Delacourtom i predstavnicima Ugostiteljske škole u Nici te hrvatski tim predvođen glavnim chefom hotela Milenij Filipom Krmpotićem i predstavnicima ugostiteljske škole u Opatiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari