SADNJA STABALA

U Opatiji se ove godine ulaže 198 tisuća eura u obnovu zelenih površina, 80 posto sredstava stiže iz fondova!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Opatiji će se tijekom ove godine uložiti čak 198,5 tisuća eura u sadnju drveća i obnovu fonda zelenih površina

Na javnom pozivu za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Opatiji su odobrena sredstva u iznosu od 158,7 tisuća eura, što je 80 posto prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava od 40 tisuća eura bit će pokriven gradskim proračunom.

Gradski parkovi i perivoji te ostale zelene javne površine bit će oplemenjene sadnjom čak 271 stabla, ponajprije autohtonih sorti drveća primjerenih našoj klimi: bor, jela, bijeli i crni dud, lipa, hrast, badem, pitomi kesten, višnja, ali i mnogih drugih vrsta stablašica.

Cilj je lokalnim djelovanjem pridonijeli ublažavanju klimatskih promjena i doprinijeli kvaliteti života u gradu.

Nova će se stabla saditi širom Opatije, u parkovima i perivojima te oko osnovnih škola, vrtića i zgrada javne uprave. Prije sadnje stabala bit će izrađen stručni elaborat prema kojem će se događati aktivnosti vezane za sadnju, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci i Parkovima Opatija. Kroz projekt će biti organizirane i edukativne radionice sadnje biljaka sa školskom djecom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari