STEM TEHNOLOGIJA

Video | U OŠ Petar Zrinski u Čabru predstavljen projekt opremanja pametnih učionica IoT senzorima

U Osnovnoj školi Petar Zrinski u Čabru predstavljen je projekt opremanja osnovnih škola IoT senzorskom opremom. Projekt se odvija u okviru edukativnog programa poticanja STEM-a i tehnologije u goranskim školama, a provodi ga Regionalna razvojna agencija PGŽ “Prigoda”.

“Cilj projekta je opremanje najmanje jedne učionice u svakoj od devet goranskih osnovnih škola te edukacija vezana uz rad u njima, a za realizaciju je iz proračuna PGŽ izdvojeno 27. 000 eura”, rekao je Vedran Kružić, ravnatelj “Prigode”.

Nove mogućnosti edukacije djece

Istaknuo je kako se takvim inovativnim konceptom otvaraju nove mogućnosti edukacije djece osnovnoškolskog uzrasta u području od posebnog interesa, budući da tržište rada bilježi rastuću potražnju za stručnjacima u STEM zanimanjima.

“Uz to cilj nam je kroz realizaciju ovog projekta, koji bi trebao postati konstantan oblik rada u školi, podizati digitalnu i energetsku pismenost goranske djece te predstaviti djeci perspektivu brojnih novih “zelenih vještina” koje omogućavaju uštede energije. Ovo je trenutačno jedan od rijetkih, ako ne i jedini primjer ovakvog oblika poduke čuvanju energije u Hrvatskoj, a ponosni smo što su za ovaj model poduke osnovaca zanimanje iskazali i predstavnici finskog Ministarstva obrazovanja koji su nas posjetili i koje smo informirali o temeljima projekta i načinu realizacije”, rekao je Vedran Kružić.

Inicijalni uvodni “trening” bit će organiziran u svakoj školi, a potom se u toj učionici mogu mijenjati svi razredi pojedine škole i stjecati poduku i nove vještine.

Stilin: Poduka nastavnika kreće u Čabru

Pročelnica županijskog UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je kako je za početak realizacije projekta izabran baš Gorski kotar jer se često priča da je zapostavljen.

“U svih devet goranskih osnovnih škola uredili samo i opremili učionice u kojima će ovaj projekt biti realiziran. U planu je i izrada priručnika za nastavnike. Poduka nastavnika kreće u Čabru i bit će nastavljena u svim ostalim goranskim osnovnim školama. Moguće je da će projekt ići i dalje, odnosno na druge osnovne škole naše Županije, ali za sada krećemo s goranskim školama, promatrat ćemo razvoj, analizirati i vrednovati učinjeno te nakon evaluacije vidjeti može li se primjenjivati i u drugim sredinama”, rekla je pročelnica Stilin.

Ravnateljica OŠ Petar Zrinski Silvana Šebalj Mačkić rekla je kako je oprema za ovaj projekt instalirana u informatičkoj učionici.

”Cilj nam je odgajati djecu u duhu proaktivnog načina razmišljanja te jačanje ekološke svijesti i brige o zaštiti okoliša. Ovaj projekt baš to omogućuje, drago nam je što smo u njega uključeni, a imamo i dovoljan broj kvalitetnog nastavnog kadra za realizaciju ovog projekta koji će, vjerujem, donijeti lijepe rezultate”, rekla je ravnateljica Šebalj Mačkić.

Nakon predstavljanja projekta predstavnici tehnoloških partnera “Prigode”, a to su 3T Cable i EDIH Adria, održali su i prvu radionicu za djecu koju zanima spomenuto područje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari