U osnovnoj školi Kantrida policijski službenici održali predavanje o besmislu vršnjačkog nasilja

Foto: PU primorsko-goranska

Ove godine, 26. veljače obilježava se Dan ružičastih majica, međunarodni projekt borbe protiv vršnjačkog nasilja

Tim povodom policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske započeli su s provedbom preventivnih aktivnosti u osnovnim školama.

Tako je 4. veljače u osnovnoj školi „Kraljevica“ održano edukativno predavanje o vršnjačkom nasilju učenicima 5a i 5b razreda, a 6. veljače za učenike 5a i 5b u riječkoj Osnovnoj školi „Kantrida“.

Predavanjem su učenicima pojašnjene razne vrste vršnjačkog nasilja s naglaskom na elektroničko nasilje (cyberbulling) kojemu mogu biti sve češće izloženi.

Raznim primjerima vršnjačkog nasilja koja se događaju njihovim vršnjacima nastoji se da učenici osvijeste kako do nasilja dolazi, kako postupiti u takvoj situaciji ako se u njoj nalaze i što učiniti ako su svjedoci takve vrste nasilja. Učenici su dobili i korisne informacije kojim se sve institucijama, osim policiji mogu obratiti.

Tema o vršnjačkom nasilju učenicima je bila zanimljiva i aktivno su sudjelovali  u raspravi, iznoseći svoja razmišljanja o tome što učiniti u školi, na igralištu, ulici i parku ukoliko dođe do takve situacije.

Predavanje o vršnjačkom nasilju će se nastaviti idućih tjedana u većini osnovnih škola grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Inače, obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi 2007. godine u znak protesta protiv incidenta nasilja koji se dogodio u školi u gradu Nova Scotia. Jedan je tamošnji učenik obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, čak i tjelesnom nasilju svojih vršnjaka. Ipak su učenici njegove škole prepoznali da takvom ponašanju treba reći NE i potaknuti idejom dvojice učenika škole počeli su oblačiti ružičaste majice kako bi dali podršku zlostavljanom učeniku i borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Ideja se proširila na mnoge zemlje te se danas ovaj Dan obilježava u oko 180 zemalja svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari