OTVORENE SU PRIJAVE

U Pavekima će se održati besplatni preventivni pregledi madeža

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Pregled madeža preporučuje se jednom godišnje, a kod osoba s većim rizikom i češće, prema savjetu dermatologa.

U svrhu ranog otkrivanja promjena na madežima, povećavanja dijagnostičke točnosti i izbjegavanja nepotrebnih operacija dobroćudnih madeža i dobroćudnih kožnih promjena, Općina Kostrena u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizira javnozdravstvenu akciju besplatnog pregleda madeža za zainteresirane mještane.

Pregled madeža obuhvaća klinički pregled (kože cijeloga tijela) i dermatoskopiju u svrhu detekcije atipičnih (displastičnih) madeža, njihova praćenja i ranog otkrivanja početnog melanoma. Dermatoskopija je neinvazivna, jednostavna i financijski prihvatljiva dijagnostička pretraga kojim se uočavaju različite strukture, boje i izgled krvnih žila nedostupne ljudskom oku, i na taj način  pomaže u ranom otkrivanju melanoma.

Pregledi madeža odvijat će se u manjoj dvorani Društveno-vatrogasnog doma u Pavekima (Paveki 31), 2. i 9. srpnja, od 16:30 do 19:30 sati. 

Nakon obavljenog pregleda liječnika specijaliste dermatoskopom pacijenti će dobiti zdravstveni savjet u svrhu zdravstvenog prosvjećivanja i osvješćivanja stanovništva o opasnostima neadekvatnog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV-zraka na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV- zraka i važnosti samopregleda madeža te pisani liječnički nalaz. Ako je prema mišljenju liječnika specijaliste dermatovenerologa potrebna daljnja obrada, uputit će pacijenta u KBC Rijeka.

Za pregled je potrebna predbilježba na broj telefona 051 358 730. Predbilježiti se možete od ponedjeljka 17. lipnja, svaki radni dan od 9 do 12 sati, sve do popunjenja termina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari