U PETAK I SUBOTU: Sajam „100% zagorsko“ na riječkom Korzu

Na štandovima će biti izlagani poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije

Riječani će i ove godine uživati u tradicijskim delicijama iz Zagorja jer će se na Korzu u petak i subotu, 26. i 27. kolovoza, održati sajamska izložba pod nazivom „100% zagorsko u Rijeci” koju Krapinsko-zagorska županija organizira već treću godinu zaredom.

Na štandovima će biti izlagani poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Izvorne proizvode Zagorja predstavljat će 47 izlagača, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga. U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi i tradicijske igračke uz degustiranje purice s mlincima i zagorskih štrukli, koji će se prodavati po promotivnoj cijeni od 5 kuna.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović prilikom predstavljanja manifestacije rekao je kako „100% zagorsko“ prerasta u već tradicionalnu manifestaciju, u kojoj mnogobrojni Riječani i Riječanke već osvjedočeno uživaju krajem kolovoza na riječkom Korzu.

„Riječani i stanovnici Primorsko-goranske županije sve više prepoznaju Zagorje kao vrijednu turističku destinaciju koju sve više posjećuju, kao i Zagorci naš kraj. Osim toga, sve više mladih iz Zagorja odlučuje se na studij u Rijeci“, rekao je Filipović, dodajući da kako je način na koji je manifestacija zamišljena, kao i način na koji Zagorci promoviraju svoje gradove i općine te općenito svoju turističku ponudu, svima primjer i uzor.

????????????????????????????????????????????????
„Nadam se da će to biti inspiracija našim turističkim zajednicama da jednoga dana organiziramo 100% primorsko u Zagorju“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Filipović.

Nadovezujući se na njegove riječi, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako su Zagorju Rijeka i Primorsko-goranska županija izuzetno važni jer su, nakon Zagrepčana, najčešći gosti zagorskih toplica upravo stanovnici našega kraja. “Tome je sigurno pridonijela i ova manifestacija kojom stanovnike Rijeke i okolice nastojimo upoznati s turističkim kapacitetima i ponudom Zagorja”, rekao je župan Kolar a prenose mrežne sgtranice Grada Rijeke.

Direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić rekla je kako se u Rijeci već osjećaju kao doma te da će i ove godine za Riječane organizirati turistički kutak u kojem mogu doznati sve što ih zanima o zagorskoj turističkoj ponudi.

U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca (fotografiranje, animacija djece i odraslih), vožnje kočijom, prikaza borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te zagorskog plemstva uz bogat kulturno-umjetnički program, rekla je Senka Jurina, umjetnička voditeljica KUD-a Zabok, predstavljajući ovogodišnji kultruno-zabavni program.

Organizatori manifestacije su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a partneri Grad Rijeka, Muzeji Hrvatskog zagorja, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Zagorska razvojna agencija. Pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede.

Već tradicionalno, bit će održan i susret više od 30 gospodarstvenika Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Darivanje tradicijskih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja

Kao i protekle godine, uoči početka manifestacije “100 posto zagorsko”, a u sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg diljem Hrvatske provodi Radio Kaj, upriličit će se darivanje tradicijskih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja. Ove godine igračke, koje se nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, poklonit će se dječjem vrtiću „Mirta“ na Kantridi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari