DAN CRVENIH HALJINA

U petak se u Rijeci održavaju edukativna predavanja o moždanom udaru kod žena koje možete pratiti online!

Foto: Mateo Levak/Riportal

U sklopu obilježavanja Dana crvenih haljina u petak, 5. veljače od 12 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se edukativna predavanja koja se mogu pratiti u live streamu.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go  Red for Women“, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. U Hrvatskoj se ova zdravstveno-edukativna akcija održava treću godinu zaredom. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Također, u dobi od 20 do 39 godina moždani udar je dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Rizični čimbenici moždanog udara specifični za žene su komplikacije u trudnoći poput gestacijske šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka, korištenje kontracepcije uz pušenje te korištenje hormonalne terapije u menopauzi. Nesanica i razdražljivost kod žena se mogu pojaviti nekoliko tjedana prije moždanog udara.

Važno je upozoriti na ozbiljne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života, biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30 %.

„Nosimo crveno taj dan – podržimo žene koje su preboljele moždani udar, ukažimo na važnost preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila te postojeće načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara (trombolizom i mehaničkom trombektomijom)“, poručuju organizatori, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

O važnosti Dana crvenih haljina govorit će doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, o specifični srčanog udara kod žena prof. dr. sc. Alen Ružić, a na specifičnosti moždanog udara kod žena upozorit će dr. sc. David Bonifačić. Dr. sc. Slavica Kovačić predstavit će neurointervencije kod žena. O životu nakon moždanog i srčanog udara moći ćemo čuti od samih pacijentica.

Predavanja se održavaju uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Predavanje će se moći pratiti u izravnom prijenosu na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka i putem Youtube kanala Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari