POMOĆ PUTEM CRVENOG KRIŽA

U PGŽ 482 izbjeglica iz Ukrajine, djeca dobro prihvaćena u osnovnim školama

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas je održan sastanak Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s temom skrbi o osobama izbjeglim iz Ukrajine

Načelnik Stožera Mladen Šćulac izvijestio je na konferenciji za medije nakon sastanka kako je na području Primorsko-goranske županije u privatnom smještaju zbrinuto 482 izbjeglice koje se upućuje da se nakon dolaska u Hrvatsku i PGŽ prijave Policijskoj upravi primorsko-goranskoj kako bi ostvarili prava na zdravstvenu zaštitu i školstvo.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Edita Stilin, pročelnica županijskog upravnog odjela za obrazovanje, otkrila je da jedan broj malih Ukrajinaca već pohađa škole kojima je osnivač županija. Za njih je Primorsko-goranska županija osigurala udžbenike i radne bilježnice a podmirit će i troškove prijevoza odnosno marendi u školama. Mali Ukrajinci su u školama dobro prihvaćeni, dodala je.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U srednjim školama za sada nema učenika iz Ukrajine, ali najavljuje se da će stići. Svi učenici iz Ukrajine trebali bi pohađati dopunsku nastavu iz hrvatskog jezika.

Kada je riječ o skrbi za izbjeglice, od samog početka mislilo se i na njihovo zdravstveno zbrinjavanje, otkrila je šupanijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zdravstvene ustanove na području županije dobro su pripremljene. Vodi se računa o uvidu u zdravstveno stanje izbjeglica te podacima o njihovoj procijepljenosti. “Tu sene misli isključivo na covid-19 već i na redovito cijepljenje djece protiv drugih bolesti”, rekla je Malatestinić.

Vesna Čavar, ravnateljica županijskog Crvenog križa, istaknula je da su se Crvenom križu PGŽ prijavile 283 osobe iz Ukrajine. Prijavljivanje nije obavezno i služi za službu traženja, No uz prijavu izbjeglice ostvaruju prava putem Crvenog križa za pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama te psihosocijalnu pomoć.

Vesna Cavar Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Građani koji to žele mogu donirati novac i druga materijalna dobra, a sve informacije koje su im potrebne dobit će putem društvene mreže Crvenog križa”, rekla je Vesna Čavar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari