PRVAŠIĆI

U PGŽ počinju upisi u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024. Evo što morate znati

Foto: OŠ Opatija,

Započinje postupak upisa djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024.

Upravni odjel za odgoj i obrazovanje u Primorsko-goranskoj županiji obavještava da su upisu u prvi razred osnovne škole obavezna pristupiti djeca rođena od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine te djeca kojoj je odgođen upis u prvi razred osnovne škole u prošloj školskoj godini.

Prijava za upis

Od 23. do 27. siječnja 2023. godine vršit će prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole najbliže mjestu prebivališta ili boravišta.

Prijave će se vršiti putem elektronske pošte odnosno telefona u osnovnu školu najbližu mjestu prebivališta ili boravišta, a sve uvjetovano epidemiološkom situacijom. Prijava treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta/boravišta uz napomenu da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektronske pošte oba roditelja i brojeve telefona/mobitela.

Podatak da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da u što je moguće kraćem roku provedu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, a radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu odnosno donošenju odluke o potrebi odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu.

Upisna područja

Roditelji odnosno staratelji djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuju dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, odnosno u osnovnu školu drugog upisnog područja sukladno članku 18. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Dijete se može upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.

Prijevremeni upis i odgađanje upisa

Roditelji odnosno staratelji djeteta mogu ostvariti mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno privremenog oslobađanja obveze upisa, sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava (Narodne novine br. 67/14 i 63/20).

Roditelji odnosno skrbnik/ca djeteta rođenog od 1. travnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. godine mogu najkasnije do 31. ožujka 2023. podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u l. razred osnovne škole. Zahtjev roditelja odnosno skrbnika/ce čije dijete do 31. prosinca 2023. godine ne navršava šest godina života, Upravni odjel će odbiti.

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta

Nakon provedenih prijava, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje utvrđuje popis djece školskih obveznika te javno obavještava roditelje o obvezi i načinu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta čime se utvrđuje sposobnost djeteta da započne svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2023. godine.

Iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupaju utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja tekuće godine.

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelji odnosno skrbnik/ca su dužni do 30. svibnja tekuće godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koje će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.

Više informacija dostupno je u osnovnoj školi prema upisnom području ili na web stranici Primorsko-goranske županije vezanoj za upis u škole (Upis u I. razred osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za školsku godinu 2023./2024.).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari