BOGAT PROGRAM DOGAĐANJA

U ponedjeljak počinje neodoljiva Zimska priča iz Benčića; Evo što je sve na programu novog riječkog adventskog okupljališta!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Manifestacija Zimska priča iz Benčića započinje u ponedjeljak 13. prosinca u 17.00 sati

Svi su pozvani na programe koji se u ponedjeljak odvijaju u dvorištu i zgradama Benčića!

Ugostiteljske kućice u ponudi imaju ukusne zalogaje i fine napitke, glazbu pušta Radio Roža, a od 19.30 do 21.oo sat na pozornici nastupa riječki ulični bend PachaMama Street Connection. Postavu čine Vanja Kauzlarić (bubanj), Jasmin Okanović (truba), Radoslav Tičić (gitara) i Petar Tepšić (trombon). Za sobom imaju 11 godina sviranja na ulicama hrvatskih gradova, a svirali su i na brojnim  glazbenim događanjima i manifestacijama u rijeci i okolici

Ulaz u Zimsku priču iz Benčića bit će iz Krešimirove ulice (ispod volte).

U Dječjoj kući se u ponedjeljak održava:

– u 17.00 i potom u 18.00 sati igra za djecu uzrasta 7 do 12 godina, sastavljena od mozgalica, zagonetki, slagalica, pravih i krivih tragova te puno šifri i lokota pod nazivom KIDS ESCAPE ROOM TRAGOVIMA ORAŠARA

– u 17.30 i potom u 19.30 sati predstava za djecu stariju od 3 godine IZGUBLJENA PRIČA: IVICA I MARICA 

– u 18.00 sati Filmski kviz za djecu uzrasta od 7 do 11 godina

– u 18.00 sati predavanje za građanstvo održava RANKO STARAC, KUSTOS PPMHP RIJEKA a naziv predavanja je: UTJECAJ IZVORA I VODOTOKOVA NA POVIJESNI I URBANISTIČKI RAZVOJ RIJEKE I BLIŽE OKOLICE OD PRAPOVIJESNIH POČETAKA DO 19. STOLJEĆA.

U Palači Šećerane u ponedjeljak se od 17.00 do 20.00 sati mogu pogledati izložbe: NEPOZNATI KLIMT: LJUBAV, SMRT I EKSTAZA; STALNI IZLOŽBENI POSTAV O RIJEČKOJ POVIJESTI I PALAČI ŠEĆERANE; 750 GODINA LJEKARNIŠTVA NA TLU HRVATSKE i SAJAM RIJEČKA MOOSTRA posvećen primijenjenoj umjetnosti. Također u Palači Šećerane u ponedjeljak započinje i dvodnevni tečaj keramike za odrasle. 

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u ponedjeljak se od 17.00 do 20.00 sati može pogledati izložba SANJA IVEKOVIĆ: MAKE UP – MAKE DOWN, VIDEORETROSPEKTIVA te instalacija PLATTFORMER, PING PONG U GRADU / SONIC PLATTFORMING

U nastavku donosimo cjelovit program za ponedjeljak. Program je  moguće ga je otvoriti i putem QR koda na plakatu kojim se najavljuje manifestacija.

PONEDJELJAK, 13. PROSINCA 2021. 

16,00 SATI: PRIGODNA PODJELA  DAROVA DJECI IZ DOMA IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ, PODRUŽNICA RIJEKA, UZ PRISUSTVO DJEDA BOŽIĆNJAKA; Dječja kuća, Dnevni boravak

17,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:

Ulaznice: pojedinačna (odrasli) – 60 kn; učenici, studenti, umirovljenici – 30 kn; obiteljska (dvoje djece i dvoje odraslih) – 120  kn; besplatno: djeca do 7 godina, osobe s invalidnošću, članovi ICOM-a i HMD-a i predstavnici medija (uz predočenje iskaznice)

Popusti: 20 % popusta na muzejska izdanja i suvenire

  • STALNI IZLOŽBENI POSTAV – PALAČA ŠEĆERA

Stalni postav nudi uvid u gospodarsku, političku, kulturnu, obrazovnu, znanstvenu i sportsku povijest Rijeke u razdoblju od 18. do 21. stoljeća. Na prvom su katu prikazana tri stoljeća povijesti moderne Rijeke s pojedinim temama iz gospodarske i društvene povijesti dok je postav na drugom katu posvećen Riječkoj kompaniji, njezinim osnivačima, riječkim pogonima, proizvodnji šećera te nasljednicima glavnog kompleksa Kompanije – Tvornici duhana i metalskoj tvornici Rikard Benčić.

  • NEPOZNATI KLIMT: LJUBAV, SMRT I EKSTAZA

Izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza u fokus stavlja devet slika koje su Gustav Klimt, Ernst Klimt i Franz Matsch naslikali za riječko kazalište. Nakon 136 godina publika ih ima priliku pogledati izbliza u Palači šećera i to nakon dvogodišnje restauracije koju je proveo Hrvatski restauratorski zavod. Riječke slike prva su potpisana djela braće Klimt i Matscha za prostor javne namjene te svjedoče o trima individualnim rukopisima, trojice samosvjesnih slikara i njihovom profesionalnom napretku. Slike Gustava Klimta najavljuju i njegov skorašnji stilski prevrat i početak nove ere u povijesti umjetnosti.

  • 750 GODINA LJEKARNIŠTVA NA TLU HRVATSKE

Izložba 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske, u organizaciji JGL Muzeja farmacije u Rijeci i Muzeja grada Rijeke, predstavlja građu koja podsjeća na djelovanje trogirske ljekarne iz 1271. godine, čiju se pojavu smatra početkom ljekarništva na tlu Hrvatske. Na izložbi se može razgledati vrijedna građa i doznati mnoge zanimljivosti vezane i uz ljekarne koje su djelovale, ili još djeluju, u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci. Izložba nastoji posjetiteljima približiti i brojne ostale zanimljivosti iz povijesti farmacije, stavljajući hrvatsku povijest ljekarništva u međunarodni kontekst.

  • SAJAM RIJEČKA MOOSTRA (prizemlje)

IPL art u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti te Gradom Rijekom pokreće sajam Riječka Moostra koji će se od 13. do 19. prosinca odvijati u prizemlju Palače Šećerane. Sajam će biti posvećen primijenjenoj umjetnosti te će uključivati različite rukotvorine poput nakita, tekstila, pletena, fotografija te kiparskih i slikarskih radova.

17,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI

Ulaznice za izložbe: 30 kn; 10 % popusta za djecu i mlade do 18 godina te studente; ulaz besplatan za djecu do 7 godina, umirovljenike, nezaposlene, članove strukovnih udruga (HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM) te za predstavnike medija

  • SANJA IVEKOVIĆ: MAKE UP – MAKE DOWN, VIDEORETROSPEKTIVA

MMSU predstavlja video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnica. Okosnicu izložbe čini 12 video radova zastupljenih u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, većinom rani antologijski video radovi iz sedamdesetih. Ovaj se izbor dodatno proširuje posudbama radova iz kolekcija institucija, galerija, kao i osobnog arhiva umjetnice. Riječ je o prvoj retrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući ključne tematske okvire u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja i feminističkih intervencija na polju povijesti umjetnosti.

  • PLATTFORMER, PING PONG U GRADU / SONIC PLATTFORMING, INSTALACIJA

Sonic Plattforming ili Pung pong u gradu nudi partiju stolnog tenisa u koju se možete upustiti dolaskom u muzej s prijateljima ili potpunim neznancima. Ova umjetnička instalacija koju je osmislio tim umjetnika i arhitekata okupljenih u grupu Plattformer u sklopu Spajalice – serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru 2013. godine, upravo kroz igru stvara zonu povezivanja. Instalacija je sastavljena od odbačenih materijala te pronađenih zvukova sakupljenih u gradskom okruženju, a zvučna kulisa mijenja se ovisno o toku igre. 

 17,00 – 19,00 SATI: DVODNEVNA RADIONICA KERAMIKE (1/2)

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, Pedagoška učionica (polukat), za odrasle

Tečaj keramike preporučljiv je svima koji se žele relaksirati kroz kreativan rad s prirodnim materijalom za koji se tvrdi da ima ljekovit učinak. Tečaj se također preporučuje osobama s motoričkim i drugim teškoćama u terapijsku svrhu. Poznat je i kao odlična antistres terapija. Keramika je idealna za ljude koji tvrde da nemaju poseban talent, a kreativci su u duši. U ponedjeljak, 13. prosinca, izrađivat će se manji predmeti po želji sudionika, a u petak, 17. prosinca, isti će se predmeti obrađivati i oslikavati. Organizator radionice je LiCe, likovni centar, Dijana Lukić, a vodit će ju Mirela Peterlić. Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj telefona: 091/234-3714.

17,00 – 17,45 SATI I 18,00 – 18,45 SATI: KIDS ESCAPE ROOM TRAGOVIMA ORAŠARA

Dječja kuća, Kontejner, uzrast: 7 – 12 godina

Kids escape room je inovativna i interaktivna igra sastavljena od mozgalica, zagonetki, slagalica, pravih i krivih tragova te puno šifri i lokota. Djecu stavlja u glavnu ulogu te, osim što ih potiče na timski rad, nudi izvanredno iskustvo i osjećaj samopostignuća prilikom rješavanja raznih prepreka. Igra Tragovima Orašara nastala je u suradnji Kids escape room-a i Gradske knjižnice Rijeka. Djeca će se kroz igru upoznati s bajkom Orašar i kralj miševa. Bajka djeci postavlja zagonetke, ali i pruža rješenja. Uz malo mašte, logike i timskog rada, polaznici trebaju pronaći Orašara, provesti ga na putovanje i dovršiti priču.

Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

17,30 SATI I U 19,00 SATI: PREDSTAVA IZGUBLJENA PRIČA: IVICA I MARICA

Dječja kuća, Dvorana, uzrast: 3+, trajanje: 40 min, cijena ulaznice: 30 kn

Autorska ekipa Gradskog kazalište lutaka Rijeka

Autorica teksta (prema braći Grimm): Vedrana Balen Spinčić; redatelj: Serđo Dlačić; autorica lutaka i scenografije: Luči Vidanović; skladatelj: Srđan Badurina; izvode: Karin Fröhlich i David Petrović.

Jednom davno živjela su braća Grimm. I napisali mnogo lijepih bajki koje i dan danas žive i inspiriraju. Jedna od njih je i bajka o bratu i sestri koji se susreću s mnogim nedaćama i fantastičnim bićima i preokretima. Tako su glumci s malim putujućim kazalištem iz prašnjavog kovčega izvukli na svjetlo dana, tj. pod kazališne reflektore, ovu staru priču i osvježenu je ispričali 200 godina nakon njena prvog zapisa. U viđenju Ivice i Marice riječkih lutkara, priča zadržava svoju izvornu fabulu, ali djeluje vrlo suvremeno. Osim zabave i napetosti, publika iz predstave može iščitati i plemenitu poruku o zajedništvu i pobjedi dobra nad zlim. Nakon predstave djecu će pozdraviti Djed Božićnjak.  Ulaznice se rezerviraju na blagajna.gklri@gmail.com

Rezervirane ulaznice moraju se podignuti najkasnije pola sata prije početka predstave. Kupuju se na Blagajni kazališta (Blaža Polića 3) koja je otvorena sat vremena prije svake izvedbe u GKL Rijeka te na dan izvedbe u Dječjoj kući od 16,30 do 19,00 sati. Također se mogu kupiti na www.mojekarte.hr

18,00 – 19,00 SATI: RANKO STARAC, KUSTOS PPMHP RIJEKA: PREDAVANJE UTJECAJ IZVORA I VODOTOKOVA NA POVIJESNI I URBANISTIČKI RAZVOJ RIJEKE I BLIŽE OKOLICE OD PRAPOVIJESNIH POČETAKA DO 19. STOLJEĆA

Dječja kuća, Dnevni boravak, za građanstvo

Ranko Starac, kustos Arheološkog odjela PPMHP-Rijeka, predavanje će započeti pogledom na najstarije vedute šireg područja središta grada Rijeke s posebnim naglaskom na vodotokove između Martinšćice i Mlake. Predstavit će transformaciju priobalnog krajolika nasipavanjem obale i širenje grada prema moru. Pokazat će neke primjere poznatih riječkih izvora i perila danas skrivenih pod asfaltom, regulacije bujičnih vodotokova i potoka koje su utjecale na izgled riječkog starog grada od antike do industrijske ere. Poseban naglasak bit će na oskudnim tragovima arheološke i kulturne baštine oko Škurinjskog potoka i njegovog izvora ispod Vele straže. Na kraju će predstaviti različite primjere odnosa pretpovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih lokaliteta u odnosu tijek i položaj izvora pitke vode u široj okolici grada Rijeke, u Vinodolu i na otoku Krku. Predavanje organizira Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Broj sudionika je ograničen te su obvezne prijave putem e-maila: prijave.programi@gkri.hr uz naznaku programa za koji se prijavljujete. 

18,00 – 18,45 SATI: FILMSKI KVIZ

Dječja kuća, Šuma Striborova, uzrast: 7 – 11 godina

Kvizovi su zabavna i uzbudljiva aktivnost koja okuplja i razonodi znalce iz raznih područja pa tako i filma. Zato pozivamo sve one koji vole i poznaju film da se prijave na ovaj  filmski kviz i iskušaju se, u društvu svojih vršnjaka, u poznavanju umjetnosti pokretnih slika. Za sve one koji vole film i zabavu, a ne manjka im natjecateljskog duha… Kroz zabavnu aktivnost filmskog kviza natjecatelji će naučiti nešto više o filmskoj umjetnosti i odmjeriti snage s drugim mladim filmofilima! Filmski kviz organizira Art-kino. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

 19,30 – 21,00 SAT: KONCERT: PACHAMAMA STREET CONNECTION

Pozornica na otvorenom u dvorištu Benčića

PachaMama Street Connection je riječki ulični bend okupljen 2010. godine. Postavu čine Vanja Kauzlarić (bubanj), Jasmin Okanović (truba), Radoslav Tičić (gitara) i Petar Tepšić (trombon). Za sobom imaju 11 godina sviranja na ulicama hrvatskih gradova. Osim nastupa na ulicama, bend je svirao i mnoge gaže u barovima Rijeke i okolice te na glazbenim događanjima poput manifestacija Retro Opatija, Rijeka Tattoo Expo, Bela nedeja, Riječki karneval, Otvaranje Rijeke – EPK, Lovranski umjetnički festival, Kortil uživo, Kastavski advent, Rijeka Green Week, Otvaranje Art-kina, Rijeka Food Truck Festival…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari