JAVNOZDRAVSTVENI PRIORITETI

U  povodu Dana zdravih gradova održana tribina „Brini za svoje zdravlje“

U sklopu obilježavanja Dana zdravih gradova te povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipetenzije i Europskog dana debljine održana je javnozdravstvena tribina „Brini za svoje zdravlje“.

Tribina je posvećena velikom javnozdravstvenom izazovu koji danas predstavljaju kronične nezarazne bolesti, s posebnim osvrtom na šećernu bolest i debljinu te važnosti pravilne prehrane kao prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Sudionike tribine pozdravile su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulija Malatestinić.

Predavanja o kroničnim nezaraznim bolestima i načinima kako ih prevenirati održali su prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med., voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izv. prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dr. med., s Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, Alenka Brozina, dr.med., savjetnik u dijetoterapiji i nutricionizmu u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije.

Kako je kazala dr. Glibotić Kresina, kronične nezarazne bolesti su javnozdravstveni prioritet današnjeg društva, vodeći uzrok bolesti i smrti u našoj županiji, državi, Europi i u svijetu, sa značajnim brojem prijevremenih smrti.
„Kronične nezarazne bolesti su bolesti nezdravih stilova života. Sve nezdrave stilove života koje provodimo kad se osjećamo savršeno zdravim naš organiziram pamti i onda ih ispoljava u obliku simptoma u  srednjim i starijim godinama života. O svom zdravlju treba brinuti u mlađoj životnoj dobi“, poručila je dr. Glibotić Kresina.

Doc. dr. sc. Lovorka Bilajac, dipl.san.ing. s Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prezentirala je program „Lov na tihog ubojicu“, a prof.dr.sc. Iva Sorta-Bilajac Turina, dr.med. s Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije nordijsko hodanje kao izvrstan alat u službi zdravlja.

Udruga Carolina 3,2,1 prezentirala je primjere vježbi razgibavanja i opuštanja na radnom mjestu

Tribinu su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Grad Rijeka – projekt Rijeka – Zdravi grad i Medicinska škole Rijeka.

Program obilježavanja Dana zdravih gradova u Rijeci, osim tribine, uključuje i vježbanje u parku Mlaka te predstavljanje projekta „Rijeka – Zdravi grad“ studentima. Grad Rijeka principe projekta „Zdravi grad“ slijedi još od 1990. godine i jedan je od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova, a od 1998. godine član je i Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari