EVO DETALJA

U pripremi program dodjele potpora poduzetnicima vrijedan 1,1 milijun eura, raspodijeljeno 315 tisuća eura za programe u kulturi

U tijeku je javno savjetovanje za Prijedlog programa dodjele potpora male vrijednosti poduzetnicima u Primorsko-goranskoj županiji u 2024. godini. Program sadrži osam mjera kojima se ostvaruju prioriteti javnih politika, uz ostale, sufinanciranje troškova opreme, poticanje energetske učinkovitosti, potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima i sufinanciranje pripreme i prijave projekta za EU fondove.

Posebno se ističe mjera koja potiče zapošljavanje i samozapošljavanje žena za koju je u prethodnoj godini iskazan veliki interes i sukladno tome iznos je povećan u odnosu na prošlu godinu sa 125 tisuća eura na 200 tisuća eura, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut na redovitom susretu s novinarima.

Istaknuo je i financiranje provedbe nove mjere kojom će se olakšati ulaz u poslovne zgrade i kretanje po istima osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

Ukupni iznos potpora je 1.150.000,00 eura pri čemu je 1.070.000,00 eura iz programa „Razvoj poduzetništva“ te 80.000,00 eura za aktivnost „Poticanje razvoja turističkog poduzetničkog potencijala Gorskog kotara“. Maksimalni iznos jedne potpore je 10.000,00 eura bespovratnih sredstava. Javno savjetovanje ostaje otvoreno do 15. travnja 2024.

Još jedno javno savjetovanje veže se uz Nacrt prijedloga odluke o sufinaciranju troškova medicinski pomognute oplodnje (MPO). Financijska potpora Županije sastoji se u sufinanciranju do 50 posto troškova pojedinog postupka MPO, a najviše do 1.000,00 eura, uz uvjet da je grad ili općina osigurala krajnjem korisniku najmanje isti iznos sufinanciranja vlastitim sredstvima. Javno savjetovanje ostaje otvoreno do 12. travnja 2024.

Zamjenik je najavio i održavanje 25. sjednice Županijske skupštine PGŽ u četvrtak, 21. ožujka 2024. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci. Predviđena je 21 točka, uključujući i Prijedlog odluke o dodjeli godišnjih nagrada i nagrade za životno djelo u 2023. godini, prijedlog Rezolucije o proglašenju PGŽ sigurnim mjestom za žene, Plan razvoja sustava civilne zaštite te prijedlozi odluka o davanjima koncesija na pomorskim dobrima.

Za financiranje dostupnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite, Domu zdravlja Primorsko-goranske županije i Zavodu za hitnu medicinu PGŽ raspoređuje se 2,5 milijuna eura proračunskih sredstava, izvijestila je resorna pročelnica Vesna Čavar.

„Decentralizirana sredstva u odnosu na 2023. godinu porasla su samo tri posto, pa iz izvornog proračuna Županija dodaje velike svote kako bi dostupnost primarne zdravstvene zaštite bila za svih osigurana“, napomenula je Čavar i naglasila da se od ukupnog iznosa, otprilike milijun eura raspoređuje Domu zdravlja, a 1,5 milijuna eura Zavodu za hitnu medicinu. Sredstva su namijenjena za pokriće rashoda uvjetovanih promjenom kolektivnih ugovora i povećanjem prava zaposlenika te povećanjem cijena energenata. Pozitivnim je pak ocijenila novu Mrežu javno zdravstvene službe u kojoj je predviđena mogućnost ugovaranja većeg broja timova što će pozitivno utjecati na rashode.

Resorna pročelnica Sonja Šišić informirala je da je donijeta Odluka o dodjeli financijskih sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi PGŽ u 2024. godini.

Na natječaj se prijavio 241 pristupnik s 301 programom, a nakon vrednovanja prijava, na prijedlog Kulturnog vijeća, Primorsko-goranska županija financirat će 154 korisnika i 172 programa. Pročelnica je naglasila da je u odnosu na lani, iznos za programe povećan s 290 tisuća eura na 315 tisuća eura, a financira se osam područja, među ostalim, kulturno-umjetnički amaterizam, glazbena i glazbeno-scenska umjetnost, vizualne umjetnosti, nakladništvo i književnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari