ODREKLI SE 3,6 MILIJUNA KUNA

U Rijeci besplatna postava ugostiteljskih terasa do kraja ožujka, potvrdio Obersnel…

Foto: Mateo Levak/Riportal, Rijeka

Na svojoj redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel govorio je o utjecaju mjera za pomoć poduzetnicima, ali i negativnom utjecaju porezne reforme na gradski proračun.

Grad Rijeka je u studenom 2020., a nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa ograničio okupljanja građana, ponovno pokrenuo mjere pomoći poduzetnicima kojima je zabranjen rad, ili su im za više od 40% smanjeni prihodi u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Tako se razdoblju od studenog do siječnja Grad Rijeka na ime zakupnine gradskih prostora, u korist poduzetnika odrekao nešto više od dva milijuna kuna, dok će od studenog do kraja ožujka ove godine, proračun uprihodovati oko 1,6 milijuna kuna manje po osnovi plaćanja naknade za postavu ugostiteljskih terasa na javnim površinama.

Besplatna postava ugostiteljskih terasa do kraja ožujka

Naime, gradonačelnik je donio novi zaključak prema kojem se zakupce javnih površina oslobađa plaćanja naknadeza postavu ugostiteljskih terasa do kraja ožujka, iako je od jučer ponovno dozvoljen rad terasa ugostiteljskih objekata. I dalje vrijedi privremena mjera, uvedena još u svibnju protekle godine, kojom je ugostiteljskim objektima odobrena mogućnost proširenja terasa na javnim površinama, bez dodatnog plaćanja, na onim lokacijama gdje je to tehnički moguće učiniti.

Također, Grad Rijeka je od siječnja udrugama čije je poslovanje pogođeno situacijom vezanom uz pandemiju koronavirusa, a djeluju u gradskim prostorima, odobrio umanjenje zakupnine u iznosu od 30%.

Od siječnja Grad Rijeka redovito šalje račune za zakupninu svim poduzetnicima, kako bi na temelju njih mogli ostvariti državne subvencije.

Valja naglasiti kako je u sklopu najavljenog značajnijeg cijepljenja građana protiv koronavirusa, Grad Rijeka ustupio Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a  dvoranu Centra Zamet, a bude li potrebe, ustupit će i dodatne prostore.

Porezno rasterećenje građana provodi se na štetu gradskih lokalnih proračuna

Osim pandemije koronavirusa, dodatni udar na gradski proračun predstavlja i novi krug porezne reforme. Naime, kao rezultat poreznog rasterećenja mladih osoba, Grad Rijeka će samo u 2021. godini ostati bez oko 20 milijuna prihoda na račun poreza na dohodak.

„Opet se nastavlja praksa da se porezna reforma provodi na teret prihoda lokalne samouprave. Nemam ništa protiv reformi, no Vlada je u tom slučaju trebala osigurati određene kompenzacijske mjere, kojima će nadoknaditi gubitke jedinica lokalne samouprave. Novce koje imamo na raspolaganju u proračunu trošimo za zadovoljenje potreba građana, od socijalnog programa, preko financiranja osnovnog školstva i vrtića do raznih drugih projekata i programa“, kazao je gradonačelnik Obersnel, upitavši se o socijalnoj dimenziji porezne reforme po kojoj oni s prosječnim plaćanja mogu dobiti do 200 kuna više, a oni s plaćama preko 10 tisuća kuna i do 2.000 kuna veće plaće.

Na sjednici NO Ekoplusa o smanjivanju cijene odvoza glomaznog otpada

Protekli tjedan gradonačelnik je dao suglasnost na novi cjenik KD Čistoća, kojim će se mjesečni računi građana u Rijeci smanjiti za prosječno 9%. Smanjeni računi rezultat su činjenice da je KD Čistoća s privatnom tvrtkom ugovorila jeftinije zbrinjavanje glomaznog otpada od cijene koju je ponudio Ekoplus, tvrtka koja gospodari Centralnom zonom za gospodarenje otpadom Marišćina.

„No, isto tako moram najaviti da je danas sjednica Nadzornog odbora Ekoplusa, na čijem dnevnom redu se nalazi i smanjenje cijene glomaznog otpada od strane Ekoplusa. To znači da će Čistoća i nadalje koristiti i usluge Ekoplusa, ali sa smanjenom cijenom koju će Ekoplus zaračunavati Čistoći, a onda Čistoća korisnicima svojih usluga, odnosno građanima“, najavio je gradonačelnik Obersnel.

Do sada 800 korisnika web trgovine Rijeka CityCard

Sredinom veljače predstavljena je web trgovina, novi projekt digitalizacije gradske RCC Torpedo kartice, odnosno digitalizacije procesa plaćanja i usluga koje koriste građani Rijeke, korisnici gradske Torpedo kartice.

Prve dvije e-usluge građanima dostupne putem web trgovine Rijeka CityCard su upisivanje mjesečnih prava, odnosno, online kupnja mjesečnih karata za korisnike Autotroleja te online kupnja prava vožnje riječkim e-biciklima. Do danas se u web trgovinu prijavilo 800 korisnika, od kojih je više od 400 i kupilo mjesečnu kartu za javni gradski prijevoz.

Do sredine ožujka planira se omogućavanje kupovine usluga koje pruža Rijeka plus, odnosno kupnja godišnje, mjesečne i eventualno tjedne parkirne karte, a taj sustav će se razvijati i dalje s konačnim ciljem da do rujna omogući zamjena ili nabavka nove Torpedo kartice u potpunosti online.

„To je važno za one koji prvi puta podnose zahtjev za izdavanje kartice, prije svega za učenike i studente, koji su do sada morali fizički donositi potvrdu da su upisani u školu, odnosno na fakultet, kako bi im se produžilo pravo povlaštene karte u javnom gradskom prijevozu. Nakon online prijave, korisnici će na svoje kućne adrese dobiti Torpedo karticu, na koju će onda svaki mjesec moći upisivati svoja prava, kako za javni gradski prijevoz, tako i za parkirališta, sustav gradske knjižnice i drugo,“ kazao je gradonačelnik.

Odbacivanje kaznene prijave protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020

Gradonačelnik se osvrnuo na odbacivanje kaznene prijave protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020, koje je proljeće 2020. godine policija prijavila da su u postupku javne nabave pogodovali jednoj od tvrtki koja je sudjelovala u svečanosti otvaranja EPK.

„Koliko je kaznena prijava bila zanimljiva, toliko je bila nezanimljiva činjenica da je ta kaznena prijava odbačena od strane Državnog odvjetništva, a nama je ostalo raspravljati o šteti koja je nanesena cijelom projektu EPK, Gradu kao nosiocu projekta, ali i šestoro zaposlenika tvrtke Rijeka 2020, koji su devet mjeseci živjeli pod pritiskom kaznene prijave. U rješenju o odbačaju kaznene prijave posebno je zanimljivo iščitati da je policija, osim ukupne službene dokumentacije o javnoj nabavi koja je bila predmet prijave, svojoj kaznenoj prijavi priložila i novinske članke, pa ako je to kriterij po kojem policija podnosi kaznene prijave, onda mislim da imamo problema u sustavu,“ poručio je gradonačelnik Obersnel.

Zanimljiv program do kraja EPK godine

Do kraja travnja, kada završava projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture, održat će se niz zanimljivih programa. Najavljene su dvije velike izložbe – „Nepoznati Klimt“ u Muzeju grada Rijeke te „Moda i strip“ u suradnji s francuskim partnerima. U sklopu pravca Lungomare otvorit će se skulpture u Voloskom i Baški, a u sklopu pravca 27 susjedstva zakopati vremenska kapsula na Kampusu. Održat će se i programi u HNK Ivana pl. Zajca i MMSU, a u izložbenom prostoru Export drva ponovno će se otvoriti izložba „Fiume Fantastika“.

Unatoč pandemiji i obvezi pridržavanja svih mjera zaštite, Palaču Šećerane je od otvorenja sredinom studenog do prošlog tjedna pogledalo gotovo 5 tisuća posjetitelja, dok je izložbu 51000 – Balthazargrad do zatvaranja proteklog vikenda pogledalo više od 10 tisuća posjetitelja.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views