DVA UGOVORA

U Rijeci i okolici do kraja godine počinju veliki radovi na vodoopskrbi i odvodnji

Ilustracija: Riportal - M.L.

Do kraja godine očekuje se početak velikih radova na vodoopskrbi i odvodnji vrijednih gotovo 500 milijuna kuna, kao dijela EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, najavljuju mrežne stranice Grada Rijeke

Nakon provedenog javnog natječaja, 23. kolovoza 2021. potpisani su ugovori za izgradnju transportnih kolektora i optimizaciju postojećeg sustava Rijeka Zapad i za proširenje Viškovo ukupne vrijednosti 496.614.433,35 kn (s uključenim PDV-om). Od ukupnog iznosa, 283.292.757,8 osigurat će EU kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, po 41.760624,35 kn osigurat će Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ViK preostali iznos od 30,376.540,18 kn.

Riječ je o dva ugovora odnosno dvije grupe radova – prva se odnosi na izgradnju transportnih kolektora i optimizacija postojećeg sustava Rijeka Zapad. Za to je ugovor sklopljen je između KD Vodovod i kanalizacija i Zajednice ponuditelja Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o. i Inkaing d.o.o. iz Slovenije.

Drugi ugovor odnosni se na područje Viškova i u manjem dijelu na područje Rijeke, sklopljen je između KD Vodovod i kanalizacija i Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o.

Sklapanjem navedenih ugovora izvođači radova neće odmah započeti s aktivnostima na gradilištima, već će najprije uslijediti pripremni radovi koji uključuju uvođenje izvođača u posao te izradu izvedbenog projekta, prometnih rješenja i dinamičkih planova gradnje. Građani će o prometnim rješenjima i dinamičkim planovima gradnje biti pravovremeno obaviješteni, a bit će im dostupna i GIS web aplikacija koja će nuditi informacije o trasama radova i mogućnost njihove pretrage po ulicama.

EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ - grupa radova u Rijeci i na Viškovu

Ugovorene investicije dio su EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijednog 1,76 milijardi kuna, sufinanciranog od EU iz Kohezijskog fonda sa čak 1,25 milijardi kuna, a kroz kojeg se gradi novi pročišćivač otpadnih voda na Delti te 217 kilometara kanalizacije i oko 100 kilometara javne vodoopskrbe. Radi se o jednom od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj.

Prva grupa radova – Izgradnja transportnih kolektora i optimizacija postojećeg sustava odvodnje Rijeka Zapad

U svrhu prikupljanja i odvodnje sanitarnih otpadnih voda predviđena je gradnja 13,1 km transportnih kolektora, 3 podzemne kanalizacijske crpne stanice s pripadajućih 1,9 km tlačnih cjevovoda kojima će se otpadne vode s rubnih područja aglomeracije odvoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Uz izgradnju sustava odvodnje izvršit će se i rekonstrukcija 6,9 km javnog vodovoda koji će prolaziti sljedećim ulicama:

 • Transportni kolektori „Zamet“: Dražička ulica – Pionirska ulica – Nova cesta – Lozičina cesta – Zametska ulica – prolaz kroz zeleni pojas do spoja na transportni kolektor u Liburnijskoj ulici. Rekonstrukcija vodovoda uz transportni kolektor izvršit će se u Lozičinoj ulici.
 • Transportni kolektori „Kantrida“: Labinska ulica – Pionirska ulica – Ulica Vere Bratonje – Liburnijska ulica – Zvonimirova ulica. Rekonstrukcija vodovoda uz transportni kolektor izvršit će se u Zvonimirovoj ulici i dijelu Liburnijske ulice.
 • Transportni kolektori „Škurinje“: Škurinjska cesta – Osječka ulica – ovjes na nadvožnjak čvora Škurinje – prolaz po strmini iznad Škurinjske drage – ulica Plase, ulica Emilija Randića do spoja na transportni kolektor u Vukovarskoj ulici. Rekonstrukcija vodovoda uz transportni kolektor izvršiti će se u dijelovima Škurinjske ceste, Osječke ulice i ulice Emilija Randića.
 • Transportni kolektori „Viškovo“: Marinići – Turkovo – ulica Pehlin – Vukovarska ulica – ulica Antuna Barca – Dubrovačka – prelaz preko Čandekove ulice – Trogirska ulica – spoj na transportni kolektor u Zvonimirovoj ulici. Rekonstrukcija vodovoda uz transportni kolektor izvršit će se u dijelovima Pehlinske ceste, Vukovarske ulice, ulice Antuna Barca i u Trogirskoj ulici.

Crpne stanice izvest će se kao podzemne građevine na sljedećim lokacijama:

 • Crpna stanica „Dražička“: uz raskršće ulica Marije Grbac i Dražičke
 • Crpna stanica „Kantrida“: Liburnijska ulica u blizini autopraonice Kantrida
 • Crpna stanica „Škurinje“: Osječka ulica uz izlaz sa zaobilaznice

U svrhu optimizacije postojećeg mješovitog sustava odvodnje predviđena je izgradnja 9 kišnih preljeva i 6 retencijskih bazena s pripadajućim crpnim stanicama, 2 separatora masti i ulja te rekonstrukcija postojećeg Škurinjskog kolektora. Retencijski bazeni i kišni preljevi omogućit će prihvat i zadržavanje vodenog vala kod većih kiša te time rasteretiti postojeći sustav. Na sljedećim lokacijama po podsustavima svi će objekti biti izgrađeni kao podzemne građevine :

 • Podsustav Martinkovac-Kantrida (dionica A): U ulici Dražice, uz raskršće s ulicom Tina Ujevića predviđena je izgradnja retencijskog bazena s crpnom stanicom, kišnog preljeva i pripadajućih cjevovoda.
 • Podsustav Martinkovac-Kantrida (dionica D): U Istarskoj ulici uz lokaciju postojeće crpne stanice KD VIK-a predviđena je izgradnja retencijskog bazena s crpnom stanicom, kišnog preljeva i podmorskog ispusta, kao i rasteretnog kanala koji bi se do ove lokacije trebao izvesti po zelenom pojasu od ulice Dražica na Martinkovcu.
 • Podsustav Dječja bolnica Kantrida: U Istarskoj ulici, na parkiralištu uz Dječju bolnicu Kantrida predviđena je izgradnja retencijskog bazena i kišnog preljeva s pripadajućim rasteretnim kanalom i rekonstrukcijom podmorskog ispusta.
 • Podsustav Portić: U ulici Portić ispod atletske dvorane Kantrida predviđena je izgradnja rasteretnog kolektora te uz odbojkaško igralište separatora masti i ulja.
 • Podsustav Treći maj II: U Pulskoj ulici, na lokaciji lučice predviđena je izgradnja retencijskog bazena s  crpnom stanicom i rasteretnog kanala.
 • Podsustav Treći maj I: Na površinama uz autopraonicu Kantrida uz Liburnijsku ulicu predviđena je izgradnja retencijskog bazena s crpnom stanicom i kišnog preljeva s pripadajućim cjevovodima.
 • Podsustav Mlaka: Na križanju ulice Podmurvice sa spojem Zvonimirove i Krešimirove ulice predviđena su dva kišna preljeva s pripadajućim cjevovodima te retencijski bazen s crpnom stanicom na parkiralištu Mlaka i rasteretni kanal koji će prolaziti ulicom Milutina Barača.
 • Podsustav Željeznički kolodvor: na lokaciji kompleksa Benčić, uz križanje ulica Nikole Tesle i Viktora cara Emina, predviđa se izgradnja kišnog preljeva i rasteretnog cjevovoda s manjim preljevom kroz ulice Nikole Tesle, trg kralja Tomislava i Cambierijevu ulicu s crpnom stanicom u nogostupu na križanju Cambierijeve i Krešimirove ulice.
 • Podsustav Škurinjski kolektor: predviđena je izgradnja kišnog preljeva u ulici Potok prije križanja s ulicom Josipa Završnika. Izvršit će se i rekonstrukcija postojećeg Škurinjskog kolektora od lokacije ispod riječke zaobilaznice odnosno čvora Škurinje do Krešimirove ulice, u ukupnoj duljini 1,9 km. U sjevernom dijelu toka, izvodit će se samo podzemni radovi bez iskopa, dok će se u južnom dijelu, odnosno ulicama Potok, Josipa Završnika i Cambijerijevoj, rekonstruirati puni profil ovog starog kolektora.

Rok za izvođenje radova je 1080 dana (skoro 3 godine).

Druga grupa radova – Proširenje Viškovo

U svrhu prikupljanja i odvodnje sanitarnih otpadnih voda sa područja općine Viškovo i grada Rijeke predviđena je gradnja 35,7 km gravitacijskih kolektora, 28 kanalizacijskih crpnih stanica s pripadajućim 3,2 km dugačkim tlačnim cjevovodima te rekonstrukcija javnog vodovoda u dužini od 18,8 km.

Veći dio prikupljene fekalne otpadne vode s područja Općine Viškovo odvodit će se Pehlinskom cestom kroz transportni kolektor koji će se izvoditi u gradu Rijeci.

Radovi u gradu Rijeci će se izvoditi u dijelovima ulica Milice Jadranić i Baretićevo, a obuhvaćat će oko 0,69 km kanalizacijskih gravitacijskih kolektora, 1 kanalizacijsku crpnu stanicu s pripadajućih 0,09 km tlačnog cjevovoda i rekonstrukciju 0,38 km vodovoda.

Lokacije u gradu Rijeci koje će obuhvatiti radovi:

 • u najsjevernijem dijelu ulice Milice Jadranić od kućnog broja 40 do 42 predviđena je izgradnja fekalne kanalizacije.
 • U trupu ceste u Baretićevoj ulici predviđena je izgradnja podzemne crpne stanice s nedostajućom kanalizacijom u trupu ceste uz kućne brojeve 29E, 29F, 29G, 36/2, 36/3, 36/4, 36D, 36E te od kućnih brojeva 43 do 56. Uz Izgradnju kanalizacije u dijelu ulice izvršit će se i rekonstrukcija vodovoda.

Na području grada Rijeke u sklopu druge grupe radova izgradit će se 690 metara kanalizacijskih gravitacijskih cjevovodia, 380 metara vodoopskrbnih cjevovoda te jedna crpna stanica.

Radovi u općini Viškovo izvodit će se na cijelom području Marinića (naselja Bezjaki, Trampov breg, Mučići, Marinići, Blažići, Petrci, Stupari, Lučinići, Straža) i Viškova do Vozišća (naselja Furićevo, Gornji Jugi, Vozišće, Široli, Viškovo, Juraši) te u Mladenićima (naselja Mladenići, Trtni, Bujki, Brtuni, Biškupi). Uz izgradnju sustava odvodnje na trasi glavne ceste kroz Mariniće i Viškovo te u uskim ulicama izvršit će se rekonstrukcija javnog vodovoda u ukupnoj duljini od 18,8 km.

Rok za izvođenje radova je 1950 dana (preko 5 godina).

Izbor izvođača gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Vezano uz izgradnju pročistača otpadnih voda na Delti, 20. kolovoza 2021. održano je javno otvaranje ponuda za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Rijeka. Zaprimljene su 2 ponude, i to zajednice talijanskih ponuditelja te zajednice kineskih ponuditelja. Rok za donošenje odluke o odabiru izvođača na gradnji pročistača procijenjene vrijednosti 540 milijuna kuna iznosi 90 dana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari