U Rijeci krajem tjedna radionice stvaranja kreativnih uradi-sam rješenja!

Edukativni program radionica zagrebačke organizacije Radiona.org, pod nazivom Workshop(ologija), bavi se načinima korištenja različitih materijala i jednostavnih elektroničkih sklopova za stvaranje kreativnih uradi-sam rješenja

Namijenjene građanima svih uzrasta, besplatne radionice se po treći put održavaju u Rijeci, u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u organizaciji udruge Drugo more. Nakon Korza i naselja Drenove, Zameta i Škurinja, program će se ovaj put održati u Omladinskom kulturnom centru Palach, u četvrtak 5. prosinca od 17 do 21 sat, i u petak 6. prosinca od 11 do 15 sati. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, dio radionica održat će se na otvorenom, u Kružnoj ulici.

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike, i savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zagledavanja u utrobu mašine. Voditelji su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje ili prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Eksplozivna knjiga, polaznici će izrađivati interaktivnu džepnu knjižicu koja može služiti kao bilježnica, čestitka ili blok za crtanje. Prilikom otvaranja, interaktivna kvadratna knjižica transformira se i „eksplodira“ u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka i fotografija. Polaznici radionice Elektronička bića izrađivati će neobične robotičke likove od elektronike, koji se kreću, crtaju, svijetle ili proizvode različite zvukove. Uz učenje osnova elektronike, cilj radionice je poticanje minimalističkog pristupa i ponovnog korištenja odbačenih komponenti u svrhu što manjeg stvaranja elektroničkog otpada.

Radionica Analogni GIFovi naučit će polaznike izrađivati vlastite pokretne slike, analogne animirane GIF-ove i apstraktne optičke uratke, i upoznati ih s neobičnom optičkim kinetičkim medijem zvanim kinegram.

Konačno, radionica Hardware Freedom zamišljena je kao otvoreni laboratorij elektronike, na koju će polaznici moći donijeti svoje elektroničke uređaje koje žele hakirati i transformirati ih u još luđe kreativne naprave: igračke, radio prijemnike, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, kamere, igrače konzole, dijelove računala, itd. Uz stručno vodstvo i savjete, na raspolaganju će im biti sva potrebna oprema i dodatni materijali.

Nakon programa Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz “prebrikati”, i modula Elektro furda – second hand minimalizam, koji se bavio otpadom (furda), zagrebačka Radiona ovog puta naglasak stavlja na pojam workshopologija, što je naziv za znanost osmišljenu u stručnim krugovima makera, hakera, umjetnika, dizajnera i elektroničara pri kompleksnom radu s odbačenim materijalima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari