OD 3. DO 7. TRAVNJA

U Rijeci međunarodni skup o ozračivanju u medicinske svrhe

Nova suradnja riječkih stručnjaka i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

U Rijeci se od 3. do 7. travnja održava značajan međunarodni skup na temu optimizacije postupaka pri metodama snimanja koje koriste rendgensko zračenje. Radionica Regional Training Course on Justification and Optimization in Computed Tomography održava se pod patronatom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), uz podršku riječkih suorganizatora – Kliničkog zavoda za radiologiju i Zavoda za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja Kliničkog bolničkog centra Rijeka te Katedre za radiologiju i Katedre za medicinsku fiziku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Na današnjem svečanom otvaranju skupa u prostorima Fakulteta zdravstvenih studija sudionike radionice pozdravili su prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, dr. sc. Jenia Vassileva, IAEA specijalistica za zaštitu od zračenja, prof. dr. sc. Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci i prof. dr. sc. Damir Miletić, predstojnik Kliničkog Zavoda za radiologiju.

IAEA je međunarodna organizacija koja primjenu i uporabu nuklearne tehnologije pomaže učiniti kvalitetnom i sigurnom. Zbog upotrebe nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe za svoje djelovanje nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 2005. godine. Važan dio projekata organizacije IAEA vezan je za uspostavu kvalitetne, sigurne i odgovorne primjene ionizirajućeg zračenja u medicini, a s riječkom bolnicom suradnja traje već 15-ak godina.

Održavanje ovog važnog događanja temelji se na odličnim rezultatima IAEA projekta CRO6015 Upgrading Dose Management and Optimization in Computerized Tomography ostvarenim 2017. u KBC-u Rijeka. U okviru navedenog projekta u organizaciji Kliničkog zavoda za radiologiju i Zavoda za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja, održana je vrlo uspješna nacionalna radionica vezana za optimizaciju postupaka kompjutorizirane tomografije. Tada su u riječkoj bolnici boravili eksperti iz IAEA koji su iskazali pohvale i punu podršku za funkcioniranje i vrednovanje sustava oslikavanja kompjutoriziranom tomografijom na Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka.

Novi riječki skup prvenstveno je namijenjen kliničkim radiolozima i radiološkim tehnolozima koji su svakodnevno uključeni u provedbu procedura vezanih za radiološke metode snimanja. Međunarodna agencija za atomsku energiju odabrala je 31 polaznika iz 19 europskih zemalja, a radionicu će voditi uvaženi profesor Mannudeep Kalra, radiolog bolnice Massachusetts General Hospital u Bostonu te profesor radiologije na čuvenom američkom sveučilištu Harvard.

Korištenje X-zraka u dijagnostici pruža mogućnost „pogleda“ u unutrašnjost ljudskog tijela i predstavlja osnovu suvremene medicine jer se tako omogućava planiranje i izvođenje drugih medicinskih postupaka. Zbog toga je kod pacijenata kod kojih postoji indikacija, dobrobit neusporedivo veća od mogućih štetnih utjecaja uporabe ionizirajućeg zračenja. Optimizacija takvih postupaka dobrobit čini još većom, a moguće štetne utjecaje još manjim, gotovo zanemarivim. Optimizacijom se postiže da izloženost pacijenta bude najmanja moguća, a da pritom kvaliteta dobivenih slikovnih podataka bude takva da omogući specijalistu radiologije da odgovori na postavljeno kliničko pitanje. Pri tome, izuzetno je važno da postupci koji uključuju primjenu X-zraka, budu opravdani.

Stoga je tematska okosnica radionice opravdanost izvođenja procedure kompjutorizirane tomografije, kao i kontinuirana optimizacija samih procedura koja zahtijeva suradnju svih stručnjaka uključenih u postupak – od radiologa, medicinskog fizičara do radiološkog tehnologa. Također, teme radionice pokrit će i pitanja ozračivanja u medicinske svrhe najosjetljivije populacije – CT procedure kod djece i trudnica.

Polaznici radionice bit će upoznati sa sustavom praćenja doze ozračivanja, tzv. Qaelum koji je implementiran u KBC-u Rijeka 2018., a realiziran u okviru projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju Establishing Centres of Competence for Quality Assurance / Quality Control in Diagnostic and Interventional Radiology at Two Distant Regional University Hospitals.

Formati ove važne međunarodne radionice uključuju prezentacije stručnjaka, rasprave te operativnu demonstraciju. Osim sveobuhvatnog teoretskog dijela, praktičan dio radionice provodit će se u kliničkom okruženju kroz prikaz izvođenja procedura u realnim uvjetima te putem videoveze s upravljačke konzole uređaja za kompjutoriziranu tomografiju u KBC-u Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari