13 MAKETA U 4 KATEGORIJE

Galerija | U Rijeci na 28. Državnom natjecanju brodomaketara najbolja maketa je bojni brod Szent István Rolanda Vlahovića

Na ovogodišnjem Državnom natjecanju brodomaketara sudjelovalo je 13 maketa brodova u četiri kategorije. Dobitnik zlatne medalje za najbolju maketu 28. Državnog natjecanja brodomaketara je Roland Vlahović čiji je zlatni bojni brod Szent István nagrađen s najviših 96,33 bodova.

Roland Vlahović dobitnik je zlatne medalje za apsolutno najbolju maketu 28. Državnog natjecanja brodomaketara! Njegov zlatni bojni brod Szent István nagrađen je s najviših 96,33 bodova, a osim toga osvojio je i zlatno odličje za maketu školskog broda Galeb (95,00) i maketu Kuter (92,33). Osim njega, zlatna odličja osvojili su i Mladen Mitić za maketu karake Dubrovački kakarun (94,33), i Vinko Balas za maketu pontonske dizalice Dobra (90,75).

Roland Vlahovic uz brod Galeb Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na ovogodišnjem Državnom natjecanju brodomaketara sudjelovalo je 13 maketa brodova u četiri kategorije: razred HR-A – makete jedrenjaka i veslarki; razred HR-B – makete brodova na mehanički pogon (motorni) i razred HR-C – makete brodova u presjeku i konstruktivni dijelovi broda (didaktički prikazi), dijelovi brodske opreme makete lučkih postrojenja, luka i brodogradilišta, proizvoljni scenski prikaz, diorame, makete u skupini-nizu (serija) i sl.
Od 13 maketa brodova dvije su prijavljene u juniorskoj kategoriji do 18 godina – maketa bojnog borda Szent István za koju je Luka Usalj osvojio zlato (95,75) i maketa jahte Grand Banks za koju je Ivica Bilić također osvojio zlatno odličje (91,25).

Na Državnom natjecanju brodomaketara dodijeljena su i četiri srebrna odličja: Zdravku Šišku za teretni ribarski jedrenjak Bragoc (83,00) i Mili Šantiću za kajić Svićarica (80,25), za štilac Zornica Ana (81,75) i za falkušu Komiška Gajeta (85,25). Osim srebrnih odličja, dodijeljena su i dva brončana: Željku Udovču za Štilac (76,75) i Mili Šantiću za Pasaru (78,50).

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Suci ovogodišnjeg Državnog natjecanja brodomaketara bili su Mladen Mitić (predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva), Branko Vekarić (član ocjenjivačkog povjerenstva), Roland Vlahović (član ocjenjivačkog povjerenstva) i Mladen Nežić (član ocjenjivačkog povjerenstva).

Sve natjecateljske makete brodica i brodova, kao i još šest maketa izvan konkurencije, možete pogledati na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2023“ koja je od ponedjeljka, 9. listopada, do petka, 20. listopada, otvorena za javnost. Ulaz je slobodan, a radno vrijeme izložbe je sljedeće: radnim danom od 10:00 do 18:00, a subotom od 10:00 do 15:00 sati. Posjetitelji izložbe mogu prilikom dolaska sudjelovati u ocjenjivanju maketa, a posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi se zbrajaju i maketa s najvećim brojem bodova dobiva nagradu publike.

Državno natjecanje brodomaketara i popratna ocjenska izložba maketa brodova tradicionalna su manifestacija koja se u Rijeci održava od 1995. godine. Natjecanja se održavaju ili prema NAVIGA pravilima (međunarodna pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari sa svim brodovima) ili po Nacionalnim pravilima (pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari s maketama hrvatskih tradicionalnih brodova i brodica). Natjecanja se svake godine izmjenjuju. Ove godine natjecanje je održano po Nacionalnim pravilima, što znači da se u konkurenciji našlo cijeli niz maketa hrvatskih tradicionalnih brodica kao što su gajeta falkuša i leuta, ali i jedrenjaka te razarača i putničkih brodova koju su nastali na i plovili uzduž naše obale.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Državno natjecanje brodomaketara financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari