U Rijeci najavljen bogat program festivala Cinehill u Gorskom kotaru

Filmovi koji su obišli svijet, snimani na lokacijama od Grenlanda do Brazila i Turske, stižu i u Gorski kotar

Ovogodišnje izdanje festivala Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja u izletištu Petehovac u Delnicama čiji se program ove godine širi i na obližnje lokacije, istaknuto je konferenciji za novinare održanoj u Art kinu Croatia kojoj je prisustvovao zamjenik župana Petar Mamula.

„Gorski kotar je stvarno jedna predivna scenografija, kao i cijela županija, koju su u proteklim godinama prepoznale brojne produkcije za snimanje svojih filmova. Drago nam je da možemo podržati Cinehill i ove godine, a posebno nas raduje činjenica da će dio programa biti održan i na drugim lokacijama osim na samom Petehovcu. Sve će to doprinijeti otkrivanju Gorskom kotaru i ove, a nadam se i sljedećih godina“, izjavio je zamjenik župana Mamula.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov zahvalila je festivalu na svemu učinjenom za promociju Gorskog kotara. „Kulturni i filmski turizam vrlo su bitni za ponudu naše regije jer mnogi gosti je posjećuju upravo zbog kulture. Cinehill ćemo podržavati i dalje jer Gorskom kotaru trebaju manifestacije koje privlače goste“, navela je Peršić Živadinov, a vrijedi istaknuti i kako će se uoči samog festivala predstaviti autohtoni proizvodi Kašetice primorsko-goranske sa šarolikom ponudom proizvoda od lavande te proizvoda od vune i drva.

„Prošle smo godine probili led, ove godine je sve veće i bogatije. Imali smo jedno kino pod šatorom za dnevne projekcije, a sada spremamo dva i neke od najboljih filmova prikazivat ćemo danju, zato pozivamo gledatelje da budu s nama od jutra jer Petehovac je odlično mjesto za dnevne izlete. Također nas veseli što će se na naše brdo uspeti zaista lijepi broj i respektabilni sastav stranih i domaćih filmaša jer uz većinu naslova u glavnom programu dolaze autorice i autori“, izjavio je direktor Mirković.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Selektorica festivala Milena Zajović predstavila je glavni program koji donosi niz nagrađivanih, geografski i tematski šarolikih priča s najvećih svjetskih festivala. „Ovogodišnji glavni program pravi je miks žanrova i poetika, od crnohumorne romantične komedije Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu koja se profilirala kao festivalski hit i osvajač brojnih nagrada inozemne publike, uključujući nagrade na festivalima u Veneciji i Solunu, do dvostrukog pobjednika San Sebastiana, intrigantne drame o posljedicama seksualnog nasilja Kalak smještene na Grenlandu. Iz Italije i Islanda dolaze nam dvije vrlo svježe hrvatske manjinske koprodukcije, filmovi Denni i Sergio Gianluce Santonija te Kad svane dan Runara Runnarsona“, otkrila je Zajović.

Važan dio festivala oduvijek je i natjecateljski program kratkometražnih filmova čiji će pobjednik, odnosno najbolji europski film, biti i ove godine u konkurenciji za Europsku filmsku nagradu (EFA). U programu je 25 filmova iz 24 zemlje koji su svoje premijere imali na prestižnim festivalima u Cannesu, Rotterdamu, Locarnu, Berlinu, Sundanceu, a među njima su i pobjednici tih festivala, ali i filmovi koji će svoje svjetske premijere ostvariti na Cinehillu. Izvan konkurencije bit će prikazan i dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, hrvatski film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića.

„Na ovogodišnji kratki program Cinehilla smo zaista ponosni i nestrpljivi pokazati ga publici jer donosi presjek važnih europskih i svjetskih trendova, ali prije svega razumijevanje svijeta koje nije lažno, ne laska i ne pretvara se, a i dalje ohrabruje“, naglasila je Inja Korać, selektorica programa Cinehill kratki.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Uz mnogobrojne autore filmova, festival će posjetiti i njegovi počasni gosti. Nagradu Maverick za širenje granica filmskog izričaja dobit će britanski redatelj i veteran rock dokumentarizma Julian Temple, dok će nagrada za 50 godina djelovanja biti dodijeljena regionalnoj glumačkoj legendi Bogdanu Dikliću. Njima u čast bit će prikazani mali ciklusi njihovih najpoznatijih ostvarenja.

Nova planinska lokacija festivala privlači i ljubitelje prirode. Uz lani odlično prihvaćene pješačke ture i radionice upoznavanja sa životinjama i prirodom, ove godine na Petehovac stiže i posebni gost, Stipe Božić. Uz razgovore legendarnog alpinista i dokumentarista s publikom, bit će prikazana tri njegova filma. Posebna poslastica bit će projekcija dokumentarca Dhaulagiri express nultog dana festivala, u utorak, 23. srpnja u park-šumi Golubinjak.

Cinehill se ove godine spušta i u centar Delnica. U tamošnjem Radničkom domu prikazat će se dio programa Filmovi godine kojim će se podsjetiti na najbolje naslove sezone. Uz to, festival će i ove godine gostovati uz projekcije diljem Gorskog kotara i ostatka Hrvatske.

Uz uživanje u filmu i prirodi organizatori su najavili i cijeli niz popratnih umjetničkih i zabavnih događanja, među kojima i glazbeni program kojeg ove godine, između ostalih čine Let 3 i IDEM. Novitet ovog izdanja bit će i program Čitaj ovo u sklopu kojeg će hrvatske spisateljice i pisci predstavljati svoje nove radove.

Sve informacije o programu i festivalu koji se održava uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica dostupne su putem internetske stranice cinehill.eu.

Predstavljanju festivala prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban, ravnateljica Art kina Croatia Slobodanka Mišković te predstavnik Planinskog centra Petehovac Bruno Orešković.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari