12 PREDSTAVA

U Rijeci najavljen program 26. Revije lutkarskih kazališta; Pogledajte što nas sve čeka!

26. Revija lutkarskih kazališta, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka održat će se od 2. do 11. studenog, a publika će imati prilike pogledati 12 lutkarskih predstava.

Program koji će se ove godine odvijati na tri lokacije – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Dječjoj kući najavili su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar; pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Vedrana Balen Spinčić.

Pandemijska vremena donijela su neke promjene na ovogodišnjoj Reviji, ali prema riječima ravnateljice Lupi Alvir, Revija je ipak zadržala svoj međunarodni karakter. „Većina predstava nam stiže iz hrvatskih kazališta čime smo na neki način željeli dati i podršku domaćoj sceni u ovim za svih nas teškim vremenima. Ipak, jako sam zadovoljna što nam ove godine po prvi puta stiže Teatar mladih iz Skopja, a sa svojim predstavama stižu nam i Lutkovno gledališće Maribor i Dječje pozorište Kragujevac“, rekla je Lupi Alvir i dodala kako će svečano otvorenje Revije biti u HKD-u na Sušaku, 3. studenog u 19:30 sati s predstavom „Caffe kraljevstvo“ Kazališta lutaka Zadar.

Teme koje će se ove godine kroz predstave obrađivati su odrastanje, bliskost, snaga zajedništva, nježnost, neobična prijateljstva i mnoge druge, a kako je naglasila Lupi Alvir na Reviji će biti odigrana i kultna predstava GKL-a Rijeka, „Ježeva kućica“. „Ove godine slavimo 20. obljetnicu prvog postavljanja ove predstave na daskama našeg kazališta. Predstava je tijekom svih ovih godina izvedena više od 500 puta pa smo je postavljanjem u program Revije na neki način željeli i istaknuti“, zaključila je Alvir.

Uz predstave, na ovogodišnjoj Reviji bit će i nekoliko popratnih programa koje je predstavila Vedrana Balen Spinčić. „U suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u prostoru Dječje kuće bit će postavljena diplomska izložba Ivane Barić „Pčelice“. Ona će također voditi i obiteljsku radionicu izrade štapnih lutaka „Pčelice zujalice“. Pripremili smo i dvodnevnu radionicu poticanja čitanja „Od slova do smisla: Sretna slova“ koju ću ja voditi zajedno s našim glumcem lutkarom Zlatkom Vicićem, a cilj radionice je poticanje djece na čitanje.

Također, bit će održana i prezentacija istraživačko-radioničkog projekta „To Go or Not to Go“ kojeg naše kazalište provodi u suradnji s Dječjim kućama Annantalo Art Centre Helsinki iz Finske i španjolskim LaSala Cultural Centre Sabadell. Riječ je o projektu koji želi dokučiti zašto djeca u višim razredima osnovne škole nerado posjećuju lutkarsko kazalište“, najavila je Balen Spinčić i dodala kako će najuspješnijoj predstavi i ove godine biti dodijeljena nagrada Domino. „Riječ je o nagradi publike koja je inače funkcionirala na način da bi svaki gledatelj na kraju odgledane predstave istu i ocijenio.

Nažalost, pandemija u kojoj živimo uvjetuje nas da mijenjamo pravila, pa smo tako osnovali obiteljsko-stručni žiri za dodjelu ove nagrade. Iz redova naše publike odabrali smo višečlanu obitelj Scotti-Andrić koja godinama prati naše predstave i koja će uz glumicu-lutkaricu Almiru Štifanić odgledati i ocijeniti sve predstave i na kraju proglasiti najbolju na ovogodišnjoj Reviji“, objasnila je Balen Spinčić.

Riječi hvale za općeniti rad Gradskog kazališta lutaka Rijeka imao je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar. „Naši lutkari su izvrsni po svim kriterijima. Produciraju predstave koje su nagrađivane, putuju s njima svugdje po svijetu, publika ih voli i dolazi na njihove izvedbe. Ali moram istaknuti kako im je u ovo vrijeme pandemije zaista teško, jer su im kapaciteti, prvenstveno tu mislim da publiku u gledalištu smanjeni. Pandemija koja sad već traje neko vrijeme nam je pokazala da nije sve podložno on line izvedbi.

Kazalište je scenska umjetnost, nije film ili videospot i ta čarolija gledanja predstave i stvaranja magije na pozornici ne može se prenijeti u on line svijet“, rekao je Šarar i pozvao publiku da kupi ulaznice za Reviju, ali i općenito da dolaze u kazalište i na taj način podupru njegov rad.

Uz Grad Rijeku, podršku Reviji lutkarskih kazališta, ali i Gradskog kazalištu lutaka općenito daje i Primorsko-goranska županija. „Svjesni smo značaja naših lutkara ne samo za Rijeku već i cijelu našu županiju i drago mi je što sa svojim predstava zaista putuju po cijeloj našoj županiji i donose magiju lutkarskih kazališnih predstava svima onima koji ne mogu doći k njima u kazalište“, zaključila je Šišić.

Pretprodaja ulaznica za Reviju lutkarskih kazališta već je započela i do 24. listopada cijena ulaznice za predstave iznosi 30 kuna. Od ponedjeljka, 25. listopada bit će moguće i rezervirati ulaznice, a tada će ulaznice u prodaji biti po redovnoj cijeni od 30 kuna.

Ulaznice je moguće rezervirati putem mail adrese blagajna.gklri@gmail.com, dok se ulaznice osim na blagajni kazališta ili sat vremena prije početka izvedbe na mjestu održavanja predstave mogu kupiti i na www.mojekarte.hr.

Sve informacije o 26. Reviji lutkarskih kazališta mogu se potražiti na web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari