ZAŠTITNIK POMORACA

U Rijeci najavljen program tradicionalnog obilježavanja blagdana sv. Nikole!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Od 29. studenog do 6. prosinca, tradicionalno, iako u nešto smanjenom obimu zbog epidemije koronavirusa, održat će se program obilježavanja blagdana sv. Nikole.

Program organizira Odbor za obilježavanje blagdana sv. Nikole Apostolata mora Riječke nadbiskupije, uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Velečasni Mato Berišić, koordinator pastoralnih ureda i povjerenstava Riječke nadbiskupije čestitao je svim građanima blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara djece i siromaha. Posebno se obratio pomorcima, koji se zbog pandemije koronavirusa nalaze u teškoj situaciji, mnogi od njih dugotrajno čekajući ukrcaj ili iskrcaj s broda.

Obilježavanje traje cijeli tjedan uoči blagdana sv. Nikole, a započinje 22. po redu hodočašćem brodovima od Rijeke do najstarijeg svetišta sv. Nikole u Hrvatskoj, u Kraljevici.

Kako je kazala tajnica Odbora Marica Njegovan, za razliku od prethodnih godina, hodočašću zbog epidemioloških razloga neće moći prisustvovati građani, ali će mu se pridružiti brodovi tvrtki iz Rijeke i okolice.

Isplovljavanje brodova u konvoju predvođenim brodom „Vid“ ispred Lučke kapetanije predviđeno je za 10 sati. Svečanu misu u crkvi sv. Nikole u Kraljevici u 11,30 sati predvodi vlč. Đuliano Trdić, zamjenik povjerenika Apostolata mora Riječke nadbiskupije. Po završetku mise brodovi će isploviti natrag prema Rijeci i  brodskim sirenama pozdraviti mještane Bakarca, Bakra i Kostrene.

U petak, 4. prosinca u 9 sati molitvu za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu održat će vlč. Mato Berišić u holu zgrade Jadrolinije.

U 10 sati isplovljava brod „Vid“ ispred Lučke kapetanije s predstavnicima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Lučke kapetanije. Spuštanjem vijenca u more odat će se počast nestalim i nastradalim na moru. U 13 sati brod „Vid“ će isploviti prema mjestu stradavanja broda Igrane ispred Kostrene te spuštanjem vijenca u more odati počast kostrenskim pomorcima. Molitvu će održati vlč. Ivan Stošić, župnik župe Kostrena.

Nažalost, procesije na blagdan sv. Nikole se zbog odluke Stožera civilne zaštite RH neće biti, ali građani mogu u subotu, 5. prosinca u 19 sati prisustvovati svečanoj misi u Kapucinskoj crkvi na Žabici koju će prevoditi predvodi trsatski gvardijan fra. Krunoslav Kocijan.

U nedjelju, 6. prosinca, na sam blagdan sv. Nikole i Dan pomoraca, u popodnevnim satima u 17 i 18 sati započet će svečane mise u crkvama u crkvama posvećenim sv. Nikoli u Kraljevici, Kostreni, Volovskom i u Rijeci, gdje će se misno slavlje održati u crkvi Sv. Nikole Biskupa na Krnjevu.

Darko Glažar, kapetan lučke kapetanije Rijeka, podsjetio je na obilježavanje 100.-te obljetnice Apostolata mora, katoličke dobrotvorne organizacije osnovane u Glasgowu koja pruža pomoć moreplovcima diljem svijeta. Zbog epidemije koronavirusa obilježavanje jubileja prebačeno je na sljedeću godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari